Pod šterikama će i Novu godinu dočekati

“Još jednom molimo, ukoliko u ovoj državi ima iko odgovoran i sa osjećajem za najugroženije, da nam pomognu”
98 pregleda 1 komentar(a)
Dom učenika Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom učenika Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.12.2017. 17:54h

Osam socijalno ugroženih porodica, među kojima je šestoro djece, dočekaće i Novu godinu bez struje u kolašinskom Domu učenika.

Stanari su bez struje više od dva mjeseca, zbog duha od 35.000 eura.

Niko od nadležnih u Opštini i državi do sada nije pokazao spremnost da plati bar dio duga za električnu energiju. Nadležni su ostali nijemi i na apele stanara zgrade u Smajlagića polju, koji su tražili da im se razdvajanjem strujomjera omogući da svako plaća svoj račun za struju.

“Ovo je užasna situacija i nadamo se da niko u Crnoj Gori neće kao mi dočekati Novu godinu pod šterkama, ili fenjerima. Ni novinski tekstovi, ni naša obraćanja nadležnima u Opštini i Eletroprivredi, nijesu dali rezultate. Ćute i iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, a mi se mučimo kao niko u državi. Među nama je nekoliko ljudi sa invalidetom, slabovidih osoba, korisnika socijalnih davanja. Zar mi nijesmo ničija briga”, pita jedan od stanara.

Kažu i da su im dosadili razgovori s novinarima, “jer od toga nema vajde”. Nekoliko porodica povremeno se snalazi tako što produžnim kablovima “pozajmljuju” struju iz domaćinstava u blizini Doma. U kancelarijama Eektroprivrede u Kolašinu, tvrde stanari, rečeno im je da im ne mogu pomoći dok se dio duga ne izmiri i neko ne bude garantovao dalje redovno plaćanje.

“Raspoloženi smo da plaćamo svako svoju utrošenu struju i to ponavljamo godinama. Dugove od ranije, sve i kada bismo htjeli, ne možemo da platimo, jer od primanja jedva preživljavamo. Još jednom molimo, ukoliko u ovoj državi ima iko odgovoran i sa osjećajem za najugroženije kategorije stanovništva, da nam pomognu. I nama su praznici kao i drugima”.

S obzirom na to da zgrada nema uslove za grijanje na drva, stanari bili su prinuđeni da se snalaze kako je ko znao. Da bi obezbijedili koliko toliko zagrijane prostorije, kroz prozore soba su napravili otvore za sulndare šporeta.

Domu učenika struja je u minulih godina u više navrata isključivana, ali i ponovo uključivana uprkos dugu. Tako je bilo i neposredno pred parlamentarne izbore 2014. godine.

Opština neće da plati dug jer je država useljavala porodice

Dom učenika u Smajlagića polju je opštinsko vlasništvo, ali lokalna uprava minule tri i po godine nije odlučivala o tome ko će biti smješten u njemu. To su, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi, činili državni organi, ignorišući Opštinu. Zbog toga lokalna uprava ne namjerava da izmiri dug za struju.

Tvrde da su stanarima manipulisali, smještajući ih u objekat u kojem nijesu obezbijeđeni osnovni uslovi za život.

Bonus video: