SZZCG: Povećati zarade ljekarima, ali i ostalom osoblju

Ljekarski posao je, ističe Radonjić, nezamisliv ukoliko ga ne prati adekvatan i posvećen rad preostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja

6686 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat zaposlenih u zdravstvu Crne Gore (SZZCG) pozvao je nadležne da povećaju zarade ljekarima, ali da to povećanje bude realizovano kroz Granski kolektivni ugovor i da ga prati srazmjerno povećanje zarada ostalog medicinskog i nemedicinskjog osoblja, da ne bi bili narušeni, kako su kazali, već iznivelisani odnosi međusobnih zarada zaposlenih u javnom zdravstvu.

Rukovodstvo SZZCG je, na inicijativu Sindikalne organizacije KCCG, razmotrilo Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je u skupštinsku proceduru stavila poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak, i na danas održanoj sjednici data je podrška namjerama da se, kroz povećanje zarada, na adekvatniji način vrjednuje status ljekara i doprinos koji daju crnogorskom društvu, saopštio je predsjednik SZZCG i Sindikalne organizacije KCCG Nebojša Radonjić.

Iz Republičkog odbora SZZCG ukazuju da u javnom zdravstvu Crne Gore radi oko 9.000 zaposlenih, medicinskog i nemedicinskog osoblja, od kojih ljekarski kadar čini jednu petinu. Ljekarski posao je, ističe Radonjić, nezamisliv ukoliko ga ne prati adekvatan i posvećen rad preostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja, "koji je i ovog puta snosio najveću odgovornost i žrtvu za posao koji obavlja", što se, kako je kazao, posebno pokazalo u mjesecima pandemije koronavirusa.

"Zato Republički odbor Sindikta zaposlenih u zdravstvu Crne Gore smatra da nije uputno remetiti već uspostavljenu srazmjeru u zaradama između ljekarskog i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, koja prema važećim koeficijentima iznosi 1:3,6, kao i da nije uputno zarade ljekara izuzimati iz Granskog kolektivnog ugovora i regulisati ih posebnim zakonom. Takav pristup narušava sistem kolektivnog ugovaranja zarada, koji je zastupljen kako u našoj zemlji, tako i u drugim evropskim zemljama. Osim toga, takav pristup remeti i narušava dugo vremena uspostavljani sklad zarada zaposlenih u zdravstvenoj djelatnosti i može izazvati jaku reakciju preostalih zdravstvenih radnika, npr. medicinskih tehničara i medicinskih sestara, koji će zahtijevati da se i njihove zarade regulišu posebnim zakonom, što bi narušilo uniformni sistem kolektivnog pregovaranja i dovelo do anarhije u ovoj oblasti. Napominjemo da i među medicinskim sestrama i tehničarima postoje specijalisti strukovnih studija, magistri i doktori nauka, koji su se dugo godina školovali", navodi se u saopštenju predsjednika Sindikata.

Bonus video: