Državno skijalište i dalje "u mraku": Struju čekaju iz komšiluka, snijeg s neba

Na pomolu rješenje problema državnog Ski-centra Kolašin 1600, vlasnici zemljišta izašli u susret i bez prethodne “pravične naknade” kojom su uslovljavali radove

32489 pregleda 79 reakcija 29 komentar(a)
Sezona samo što nije: Ski-centar Kolašin 1600 (arhiva), Foto: Skijališta Crne Gore
Sezona samo što nije: Ski-centar Kolašin 1600 (arhiva), Foto: Skijališta Crne Gore

Državni Ski-centar Kolašin 1600 trebalo bi da dobije struju za nekoliko dana, nakon što je više od mjesec “u mraku”.

Iz Skijališta Crne Gore “Vijestima” nijesu odgovorili kada će biti obezbijeđeno snabdijevanje električnom energijom skijališta kojem predstoji otvaranje sezone.

Vlasnici zemljišta koji se nalaze u blizini parcele na kojoj su ranije iskopani kablovi kazali su “Vijestima” da će dozvoliti da strujni vodovi pređu preko njihove imovine i prije nego što bude završena cijela procedura eksproprijacije. Oni ranije nijesu dozvolili da vodovi pređu preko njihove zemlje, do postizanja dogovora o “pravičnoj naknadi”.

“Vijesti” su prije sedam dana objavile da je Skijalište, u koje je država do sada uložila više od 17 miliona eura, ostalo u mraku, nakon što su iskopani kablovi za napajanje koji su se nalazili na zemljištu susjednog, privatnog skijališta Kolašin 1450, u većinskom vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića.

Najnovije i najmodernije državno skijalište ostalo je bez struje nakon pripremnih radova za izgradnju Hotela D, jednog od turističkih sadržaja koje Bećirović gradi na Bjelasici. Navodno, kablovi za napajanje strujom državnog ski-centra nalazili su se na dijelu parcele gdje je planirano da budu temelji budućeg hotela...

Vlada je 27. novembra donijela odluku kojom je predviđeno da država kupi djelove ukupno šest parcela. Vlasnici tog zemljišta su Srđa Anđelić, Ilija Popović, tivatsko preduzeća “MN Group”, ali i Ski-resort Kolašin 1450. Za tu namjenu opredijeljeno je 130.000 eura iz budžetske rezerve.

Kada će ih ukopati
Kada će ih ukopatifoto: Privatna arhiva

Anđelić je “Vijestima” kazao da je sa upravom Skijališta Crne Gore postignut interni dogovor o postavljanju kablova, ali o detaljima nije želio da govori.

“Iako cijeli postupak eksproprijacije nije okončan, ipak smo pristali da se kablovi postave na našoj zemlji. To smo učinili imajući u vidu značaj državnog skijališta za turističku privredu, ali i sveukupnu situaciju. Očekujem i da će postupak u katastru biti okončan za nekoliko sedmica. Nije imalo smisla da sprječavamo postavljanje kablova i na taj način prolongiramo početak sezone na državnom skijalištu u ovako teškoj situaciju za turizam“, kazao je on.

Iz Ski-centra Kolašin 1600 “Vijestima” su u petak nezvanično kazali da očekuju da će problem sa strujom biti riješen početkom predstojeće sedmice.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović prošle sedmice je kazao da “izmještanje trase dalekovoda koje je u toku, nije usporilo niti omelo Ski-centar Kolašin 1600 u pripremi predstojeće turističke sezone“ i da spremno dočekuju početak.

Popović je prije nekoliko dana za RTCG kazao da će Ski-centar do vikenda dobiti struju.

Kablovi za struju nalazili su se uz stari put, od rampe Ski-centra Kolašin 1450 ka katunu Vranjak, odnosno na dijelu zemljišta koje je država trampila sa Bećirovićem.

“Vijesti” su ranije objavile i da je isključenje struje na državnom skijalištu naložila nadležna inspekcija, zbog opasnosti od kablova koji su na površini zemlje nakon iskopavanja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Bećirović je sudskom odlukom izdejstvovao da se kablovi za napajanje državnog ski-centra o trošku države uklone sa njegove zemlje.

Izgradnja Hotela D koji je u sastavu Planinskog centra “Kolašin 1450“ planirana je na urbanističkoj parceli UP 3 u okviru koje su i parcele čiji je vlasnik Bećirović postao prošle godine zahvaljujući razmjeni nepokretnosti sa državom. Zauzvrat on je dao katastarsku parcelu planiranu za izgradnju žičare šestosjeda K7 koja će da poveže državno i njegovo skijalište.

Skijanja prošle godine praktično nije ni bilo na državnom skijalištu od 17 miliona eura, zbog nezapamćenog nedostatka snijega, a sezona i ove godine kasni s obzirom da se na Jahorini i Kopaoniku uveliko skija.

Skijanje sljedećeg vikenda, ako bude padavina?

Iz Skijališta Crne Gore nijesu odgovorili “Vijestima” ni kada će sezona početi. Nazvanično, iz tog skijališta rekli su da će sezona početi sljedećeg vikenda. Pored struje, problem je i manjak snijega.

Snijega dovoljno za skijanje nema ni na privatnom Ski-centru Kolašin 1450.

“Na našem skijalištu planiramo zvanično otvaranje sezone čim se stvore uslovi. To jest, sezona će početi kad padne dovoljno snijega kako bi staze bile otvorene za skijanje“, kazala je direktorica skijališta Dijana Bulatović.

Oba skijališta sezonu će, kako je najavljeno, početi sa cijenama na nivou prošlogodišnjih.

Pripreme infrastrukture i skijaških staza, tvrde, obavljene su na vrijeme.

Bonus video: