tvrde da je beba bila zdrava

Beba preminula, porodica krivi ljekare

Iz KCCG odgovorili da su nakon uvida u medicinsku dokumentaciju mišljenja “da nije bilo propusta u liječenju pacijentkinje Ksenije Vlahović” koja je bila u devetom mjesecu trudnoće

90372 pregleda 819 reakcija 64 komentar(a)
Svetlana Vlahović, Foto: Savo Prelević
Svetlana Vlahović, Foto: Savo Prelević

Porodica Vlahović optužila je ljekare Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da su odgovorni što je njihova dvadesetogodišnja kćerka Ksenija izgubila bebu u devetom mjesecu trudnoće.

Iz KCCG su odbacili optužbe i tvrde da nije bilo propusta u liječenju. Ksenijina majka Svetlana Vlahović rekla je “Vijestima” da je njena kćerka bebu izgubila u subotu ujutro, nakon što je u petak poslijepodne primljena u KCCG sa uputom od izabranog ljekara.

“Doktorica je Kseniju sa uputom za porođaj poslala u KCCG, navodeći da ima minimum plodove vodice i da mora biti urađen carski rez ili indukovani porođaj”, tvrdi ona.

Vlahovićeva je kazala da je njena kćerka noć provela u Kliničkom centru, da su je “u subotu ujutro snimili i rekli da se beba ne čuje”.

“Kazali su joj da prošeta malo, pa će joj ponoviti CTG. Kada je došla dežurna doktorica, na ultrazvuku je konstatovala da je bebino srce stalo”, tvrdi Vlahovićeva, navodeći ono što joj je ispričala kćerka.

Iz KCCG su “Vijestima” odgovorili da su, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju, “mišljenja da nije bilo propusta u liječenju pacijentkinje Ksenije Vlahović”.

“Nakon prijema urađena je sva detaljna obrada pacijentkinje po svim perinatološkim protokolima, ultrazvučni pregled i CTG zapis. Nije bilo indikacija za hitnim završavanjem trudnoće nakon prijema. Manjak plodove vode je signal da nešto u trudnoći nije u redu, ali nije indikacija za završetak porođaja”, odgovorili su iz te zdravstvene ustanove.

Naveli su da nije utvrđeno zbog čega je beba preminula i da će, kao što protokol nalaže, uraditi obdukciju preminulog djeteta i njegov kariotip.

Svetlana Vlahović tvrdi da je “beba bila zdrava” i najavljuje da će pravdu potražiti na sudu i da neće dopustiti da ovo prođe ovako.

“Doktorica Globarević (iz KCCG) mi je u petak saopštila da je dijete dobro i zdravo i da će pokušati da prolongira porođaj zbog sazrijevanja bebe. Ušla je u deveti mjesec tokom sedmice. Ne znam šta su čekali da je porode, da se desi ovo. Ksenija ima dvadeset godina, ovo joj je prvo dijete”, rekla je Vlahovićeva.

Na pitanje da li je tokom trudnoće bilo problema, kazala je da je rađena amniocenteza koja je pokazala da je sa trudnoćom bilo sve u redu.

“Taj nalaz postoji kao dokaz da je sve u redu bilo sa trudnoćom. Radili su ga zbog nekih njihovih testova, koji nijesu mogli da se čitaju, upućena je na amniocentezu koja je pokazala da je sve u redu”, tvrdi Vlahovićeva.

Rekla je i da je njena kćerka u subotu operisana kako bi uklonili bebu i da bi danas trebalo da izađe iz bolnice.

Preporučujemo za Vas