Aleksandra prvog bi u Miločerskom parku

Zahtjev mještana podržala u Budvi vladajuća Socijalistička narodna partija, čiji predsjednik Krsto Rađenović, mještanin Svetog Stefana, za “Vijesti” kaže da neće odustati od postavljanja biste koja je već izlivena

45340 pregleda 342 reakcija 113 komentar(a)
Bistu bi da postave u zaleđu plaže, Foto: Vuk Lajović
Bistu bi da postave u zaleđu plaže, Foto: Vuk Lajović

Mještani Svetog Stefana i Pržna zatražiće od nadležnih dozvolu za postavljanje biste Aleksandra I Karađorđevića u Miločerskom parku.

Zahtjev je podržala u Budvi vladajuća Socijalistička narodna partija, čiji predsjednik Krsto Rađenović - mještanin Svetog Stefana, za “Vijesti” kaže da neće odustati od postavljanja biste koja je već izlivena.

Podsjećajući da je Aleksandar rođen na Cetinju, gdje je mlađi sin knjeginje Zorke i kralja Petra I Karađorđevića i unuk kralja Nikole Petrovića, i proveo djetinjstvo, Rađenović navodi da je budući kralj odlučio da gradi ljetnjikovac u Miločeru, oduševljen prirodom koju je vidio.

“To možemo slobodno smatrati početkom elitnog turizma, a kralja Aleksandra njegovim začetnikom. Mještani su gotovo 80 odsto zemlje u Miločerksom parku poklonili kralju Aleksandru, a ostalo je kraljevska porodica kupila, kako bi izgradila rezidenciju za odmor. Kraljica Marija Karađorđević, koja je nadgledala izgradnju ljetnjikovca, iz kraljeve blagajne uložila je ondašnjih 4,5 miliona dinara. U nekoliko navrata je tu boravio i njen suprug kralj Aleksandar, prije tragične pogibije u Marseju 1934. godine, ali nije dočekao kraj radova. Kraljica, po kojoj je Kraljičina plaža i dobila ime, a Kraljeva po kralju Aleksandru, je nakon muževljene smrti sa djecom dolazila u Miločer“, kaže Rađenović.

Prema njegovim riječima, u Miločerskom parku je posađeno i bilje doneseno sa raznih strana svijeta, a u zaleđu Kraljičina plaže, gdje se sada nalazi spa-centar, bili su teniski tereni identični onim na Vimbldonu.

“Izlivena je bista kralja Aleksandra i identična je onoj u manastiru Savina. Tražimo da se odredi lokacija u Miločerskom parku i da se spomenik postavi. Vjerujem da će se svi saglasiti da kralj Aleksandar zaslužuje da ima spomenik u Miločerskom parku i da nećemo naići na zatvorena vrata“, naglasio je Rađenović.

On je podsjetio da je kraljica Marija izgradila i crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan, koja je bila porušena nakon što je pretvoren u luksuzni hotel. Kazao je da su mještani rekonstruisali crkvu prije sedam godina, uprkos brojnim opstrukcijama tadašnje državne vlasti.

I dok mještani insistiraju da se Karađorđeviću podigne spomenik, nasljednici sprske kraljevske porodice istrajni su da vrate imovinu u Miločeru i Svetom Stefanu. Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati i kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan.

Na dvorište od 13.293 kvadrata luksuznog grada-hotela upisana je zabilježba restitucije srpske kraljevske porodice.

“Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Riječ je, kako se navodi, o dvorištu grada-hotela, između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu.

Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu na kojima kompanija “Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa, gradi novi hotel “Kraljičina plaža“, sa apartmanima za prodaju... Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada kvadrata iznad Miločerksog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata šefa države i opozicionog DPS-a Mila Đukanovića...

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori, koju pored ljetnjikovca - sadašnje vile “Miločer”, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova i pašnjaka u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju, i dvorac Ljeskovac na Rijeci Crnojevića.

Karađorđevići potražuju i dio Svetog Stefana
Karađorđevići potražuju i dio Svetog Stefanafoto: Vuk Lajović

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

I jedna i druga komisija su imale isto stanovište. Prvo je, naime, bilo da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta.

Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija. Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Crnogorska Vlada atraktivni hotelski kompleks “Sveti Stefan - Miločer“ ustupila je 2007. na trodecenijski zakup kompaniji ”Adriatic properties”.

Statisova kompanija prvo rekonstruiše vilu “Miločer”, potom to čini i sa grad-hotelom Sveti Stefan, a u samom srcu miločerskog parka, u zaleđu djevičanske plaže - Kraljičine plaže, grade i veliki spa-centar...

Kralj je odlučio da gradi ljetnjikovac u Miločeru, oduševljen prirodom koju je vidio. To možemo slobodno smatrati početkom elitnog turizma

Bonus video: