Nikšić: Stara škola u novom ruhu za 150. rođendan školstva

“Još jedna inicijativa Savjeta MZ Župa nikšićka da se krene u rekonstrukciju stare zgrade OŠ ‘Dušan Bojović’ dobija epilog. U sklopu posjete predsjednika opštine Nikšić Milutina Simovića dogovoren je ovaj, za Župljane, veoma bitan projekat", kazao je Radulović

5395 pregleda 8 komentar(a)
Oronula zgrada nekadašnje škole, Foto: Svetlana Mandić
Oronula zgrada nekadašnje škole, Foto: Svetlana Mandić

Naredne godine u nikšićkoj Župi biće obilježen značajan jubilej - 150 godina školstva u tom kraju.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice (MZ) Dragoljuba Radulovića, jubilej će moći da obilježe na najljepši način - rekonstrukcijom stare školske zgrade u Mioljem Polju.

“Još jedna inicijativa Savjeta MZ Župa nikšićka da se krene u rekonstrukciju stare zgrade OŠ ‘Dušan Bojović’ dobija epilog. U sklopu posjete predsjednika opštine Nikšić Milutina Simovića dogovoren je ovaj, za Župljane, veoma bitan projekat. Ovaj objekat stare škole koji je podignut 1925. godine je decenijama bio u zapuštenom stanju i njegova rekonstrukcija će biti zahvalnost svim onim generacijama koje su stekle prva znanja u ovom objektu, a isto tako nastavnom kadru koji je ta znanja prenosio na mnoge generacije Župljana”, kazao je Radulović.

Firma “Uniprom metali” će za rekonstrukciju stare školske zgrade izdvojiti 100 hiljada eura, a prema riječima Radulovića, dobili su podršku i od Simovića.

“Posebno raduje činjenica da će se završetak rekonstrukcije ovog objekta u 2021. godini poklopiti sa jubilejom - 150 godina školstva u Župi. Projekat za rekonstrukciju biće gotove do sredine januara, kada će krenuti radovi. Zamišljeno je da ovaj objekat bude mjesto okupljanja Župljana, kroz odvijanje kulturnih, zabavnih i drugih društvenih aktivnosti”.

Prva škola u Župi počela je sa radom 1871. godine, a nalazila se u porti manastira Svetog Luke. Prvi učitelj bio je Gavrilo Saičić iz Vasojevića. Škola je dva puta prekidala rad - za vrijeme Veljeg rata, kada je u školskoj zgradi bila otvorena bolnica za ranjenike, i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Broj učenika u Župi do kraja Prvog svjetskog rata, kretao se od nekoliko desetina do 150, dok je nakon rata stalno rastao, pa je manastirski prostor postao tijesan. Zbog toga je 1925. izgrađena nova školska zgrada, najvećim dijelom doprinosom mještana. U njoj do Drugog svjetskog rata radi od četiri do šest odjeljenja, sa isto toliko učitelja. Za vrijeme rata Italijani su spalili školu u Mioljem Polju, a obnovljena je 1947.

Povodom Dana oslobođenja Nikšića, 1959. godine, škola dobija ime narodnog heroja Dušana Bojovića, rodom iz Župe.

Zbog velikog broja učenika i dosta lošeg stanja objekta, u Mioljem Polju je 1963. izgrađena nova školska zgrada u kojoj se i danas izvodi nastava, a stara je bila prepuštena zubu vremena.

Bonus video: