Prvi čovjek Obamine službe za digitalizaciju pomaže i digitalizaciju Crne Gore

Govoreći na DigitalOn samitu, Srzentić je kazala da je cilj resora na čijem je čelu izgradnja jednostavnih, boljih i brzih usluga za građane i javnu upravu, te da želi Vladu koja je pristupačna, na strani građana

7949 pregleda 214 reakcija 11 komentar(a)
Majki Dikerson, Foto: Printscreen
Majki Dikerson, Foto: Printscreen

Majki Dikerson, nekad prvi čovjek Obamine službe za digitalizaciju i čovjek koji je spasio Obama Care program, sljedeće godine stiže u Crnu Goru, gdje će pomoći resoru javne uprave, digitalnog društva i medija u budućem razvoju Crne Gore u oblasti digitalizacije.

To je najavila ministarka Tamara Srzentić danas na Trećem digitalnom samitu DigitalOn, u organizaciji kompanije mtel i “Vijesti”.

Srzentić je na konferenciji prvi put od imenovanja za ministarku u Vladi Zdravka Krivokapića za javnost u Crnoj Gori govorila o planovima. Ona se nedavno vratila iz Kalifornije.

Srzentić ima više od 15 godina iskustva u vladinoj reformi, vođenju politike i digitalne transformacije.

Tokom protekle dvije administracije u Kaliforniji, zagovarala je kurs za prioritetne inicijative politike i strategije digitalnih usluga i javnih transformacija za petu najveću ekonomiju na svijetu.

Izgradila je dva startupa za državu Kaliforniju, godine 2017. učestvovala je u osnivanju i postala zamjenica direktora Kancelarije za inovacije u Kaliforniji pri Kalifornijskoj zdravstvenoj i humanitarnoj službi koja je bila odgovorna za podsticanje inovacija za 13 državnih odeljenja od 30.000 zaposlenih sa godišnjim budžetom od oko 160 milijardi dolara, pružajući kritične zdravstvene i socijalne usluge za skoro trećinu svih stanovnika Kalifornije.

Bila je i dio osnovnog tima koji je radio na uspostavljanju Kancelarije za digitalne inovacije, vodila je i tim koji je kreirao veb stranicu za odgovor Kalifornije na kovid-19.

Govoreći na DigitalOn samitu, kazala je da je cilj resora na čijem je čelu izgradnja jednostavnih, boljih i brzih usluga za građane i javnu upravu, te da želi Vladu koja je pristupačna, na strani građana.

"I da ih tretiramo sa empatijom", poručila je ona.

Majki Dikerson radio je kao inženjer za pouzdanost sajtova u kompaniji Google, a glavni je "krivac" za spas HealthCare.gov platforme, koju je administracija Baraka Obame pokrenula 2012. godine, kako bi građanima ponudila centralno mjesto u oblasti zdravstvene zaštite.

Kad je taj sajt postavljen, odmah je doživio neuspjeh, jer se na platformu za osiguranje u prvim danima uspjelo povezati tek nekoliko, pa nekoliko stotina korisnika.

Dikerson je, kad je pozvan, pomogao da problem bude riješen, a Washington Post pisao je da je "preokret iskovan najviše zahvaljujući nagloj promjeni kulture u kojoj državni direktori, ugovorne strane i uvezena tehnologija rade ruku pod ruku".

Dva mjeseca od kraha, dijelom zahvaljujući i Dikersonu, sistem je mogao da podnese 50.000 korisnika istovremeno...

Bonus video: