Kusovčeva uprava potrošila skoro 700.000 eura, a nije riješila problem

Koliko smo srećni što je centar otvoren, toliko nam je žao što smo bili u pravu kada je u pitanju sam prostor, pa je jedan od nedostataka činjenica da nema parking mjesta na kojem se ovakvo vozilo može parkirati“

7395 pregleda 4 komentar(a)
Sa obilaska, Foto: Siniša Luković
Sa obilaska, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat potrošila je skoro 700.000 eura da bi dobila objekat za Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama i prostorije Crvenog krsta, ali nije na pravi način riješila prostorne potrebe ni jedne, ni druge te ustanove. Stoga već sada, iako nova zgrada još nije ni otplaćena, treba razmišljati o gradnji novih i uslovnijih prostorija za Dnevni centar za najmađe Tivćane koji imaju teškoće u razvoju.

Čulo se to prilikom posjete čelnika Opštine novoformiranoj JU „Dnevni centar za djecu i malde sa teškoćama u razvoju“. Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) sa saradnicima, povodom međunarodnog Dana solidarnosti koji se obilježava svakog 20.decembra obišao je ovu JU i njenim štićenicima uručio prigodne novogodišnje poklone.

Gradonačelnik, potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB) i v.d. sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja (BF) tom su prilikom razgovarali i sa direktoricom Dnevnog centra, dr Snežanom Matijević (DPS) koja ih je upoznala da je ova JU čiji su kapaciteti projektivani za maksimalno 20 korisnika, većć primila 14 štičenika i da će narednih dana primiti još njih nekoliko.

Bivša gradska DPS-SD-HGI uprava je zajednički objekat povrpine 680 kvadrata koji koriste Dnevni centar, tivatski Creni krst i MZ Lastva-Sekjanovo, sagradila u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, uprkos upozorenjima da je to neodgovarajuća i premala lokacija. B

ivši gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) insistirao je da se ovaj objeat gradi baš tu, ne osvrćući se na brojna upozorenja i apele građana ali i samih korisnika prostora koji su na kraju, dobili premale prostorije koje u slučaju JU Dnevni centar imaju samo 242 kvadrata površine, ili neuslovne poput Crvenog krsta koji ovdje nema adekvatam magacinski prostor.

„Ova JU je veoma značajna za naš grad s obzirom na broj korisnika njenih usluga. Na žalost, neće se taj broj smanjivati u godinama koje dolaze i mi već sada, iako je bivša opštinska uprava ovu zgradu izgradila prošle godine, moramo razmišljati o unapređenju uslova rada ove JU. Mi u Opštini nikako nismo zadovoljni prostorom koji je ovdje izgrađen, jer su se kao što i sami vidimo, pokazala opravdanim sva ona ranija negodovanja i upozorenja stanara okolnih zgrada, dijela političke javnosti, ali i članova Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama, da ovakvom objektu ovdje nije mjesto i da se u njemu neće moći dobiti adekvatan prostor i uslovi za sve sadržaje potrebne njegovim korisnicima.“- kazao je gradonačelnik Komnenovič dodajući da je Opština pomogla projekat opremanja Dnevnog centra posebnom opremom za rad sa njegovim korisnicia, a podržaće i predstojeću akciju kupovine specijalno opremljenog kombija za transport njegovih štičenika za što će NVO „Evropski dom“ Tivat kao glavni donator, iz sredstava prikupljanih godinama za gradnju ovog Centra, sada izdvojiti 30.000 eura. On je dodao da „ima i dosta sistemskih problema sa funkcionisanju Dnevnog scentra koji ima i višak zaposlenih“ i da je apsurdna situacija da trenutno validnost licence za rad te JU „praktično drže dva stručna lica koja nisu u stalnom, već radnom odnosu po ugovoru o djelu“. Direktorica Dnevnog centra dr Snežana Matijević naglasila je kako je Tivat dugo čekao ustanovu ovakvog tipa:

„Situacija sa epidemijom odložila je početak rada ustanove, pa smo startovali u oktobru. Centar radi svakog radnog dana od 7 do 15h. Radimo po svim standardima i roditelji i djeca su zadovoljni, što je za nas od posebnoog značaja.“

Ona je istakla kako je vozilo za prevoz korisnika od velikog značaja, te da je u narednom periodu za instituciju poseban izazov otvaranje vrata i za korisnike starije od 26 godina.

„Evropski dom“ već dvije decenije usmjerena je na rad i brigu o djeci i omladini sa smetnjama u razvoju, a donacije za otvaranje Dnevnog centra prikuplja od 2008.“- kazala je predsjednica ove NVO Marijana Mišić Škanata.

„Mi se za otvaranje ove ustanove borimo još od 2007. godine i posebno mi je drago da smo postigli dogovor da prikupljena sredstva usmjerimo na kupovinu kombi vozila, neophodnog ovoj ustanovi. Koliko smo srećni što je centar otvoren, toliko nam je žao što smo bili u pravu kada je u pitanju sam prostor, pa je jedan od nedostataka činjenica da nema parking mjesta na kojem se ovakvo vozilo može parkirati.“-kazala je ona.

Na pitanje „Vijesti“ ko je kriv što je Tivat utrošio ogroman novac a nije na pravi način riješio problem Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, Matijevićeva koja je od 2016. sredine 2018. bila gradonačelnica, je kazala da se za da je dok je ona bila na čelu Opštine „moja inicijativa bila da Dnevni centar ne bude ovdje gdje je izgrađen“.

„Ja sam se zalagala a to će vam potvrditi i Udruženje roditelja ove djece, da ovaj centar bude tamo gdje je trebao biti – na mjestu zgrade starog dječijeg dispanzera uz objekat Doma zdravlja u gradskom parku. Da je on tamo napravljen, svi bi danas bili zadovoljni, a pogotovo naši korisnici kojima bi tu na usluzi bila i fizikalna terapija Doma zderavja i imali bi prostora da izađu iz zgrade i bave se aktivnostima na otvorenom u predivnom anbijentu gradskog parka. Ovdje, kao što viduite, nemaju ni metra dvorišta u kojem ih možemo izvesti kada je lijepo vrijeme. Urađeno je to što je urađeno i tu više nema popravke.“- istakla je Matijević dodajući da će ona i gradonačelnik Komnenović razgivarati sa novom ministarskom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović da se Opštini Tivat ustupi parcela na kojoj je stari dječiji dispanzer, a što je Ministarstvo zdravlja željelo uraditi i ranije, ali je prethodna tuivatska gradska uprava to odbila.

„Mislim da ideja izgradnje movog objekta na toj lokaciji gdje bi u prizemlju bila fizikalna terapije Doma zdravlja, a na spratu Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama može ponovno da zaživi, a da ovaj objekat ovdje onda ostane za omladinu sa posebnim potrebama j stariju od 26 godina jer i njima treba obezbijediti adekvatne uslove.“- kazala je Matijević dodajući da su prostorije koje ta JU sada korist, neodgovarajuće i skučene do mjere da u njima čak nema mjesta ni za svu opremu u sredstva za rad sa korisnicima koje su im u međuvremenu obezbijedili donatori.

Komnenović: Neko mora biti odgovoran

Komnenović je kazao da je administracija bivšeg gradonačelnika Kusovca ostala dužna 270.000 eura izvođaču radova, kompaniji „Artek“ za neuslovni objekat na Seljanovu i da to aktuelna gradska uprava koalicije NP-BF-GB otplaćuje u ratama.

„Odgovornost za sve što je ovdje urađeno, odnosno nije urađeno kako bi trebalo, neko mora da snosi i to je sasvim jasno. Korisnici ali i poreski obveznici koji sve ovo plaćaju, ovdje su dobili znatno manje od onoga što se očekivalo od ovakve ustanove. Ekonomija jeste bitna, ali je svima nama u ovom trenutku pravda i njeno sprovođenje, možda još i vašnije od toga.“- zaključio je Komnenović.

Neuslovni objekat svečano otvoren u izbornoj kampanji

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorio je 12.avgusta u Tivtu Dnevni Centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

“Objekat za 25 korisnika, površine 680 m², vrijedan € 660.000, finansirala je Opština Tivat. Djeci će u Centru biti pruženi njega i razvoj vještina potrebnih za svakodnevni život.”- objavljeno je tada na Twiter nalogu Vlade, a nedugo potom saopštenje slične sadržine pojavilo se i na zvaničnom sajtu Opštine Tivat uz fotografije premijera Markovića, gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) i direktorice Dnevnog centra dr Snežane Matijević (DPS) kako svečano presjecaju vrpcu na ulazu u dio novosagrađene zgrade u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, gdje se nalaze prostorije ove nove opštinske Javne ustanove.

Novinari tada nisu bili pozvani da prate ovu, ali ni ostale aktivnosti premijera tokom njegove “radne posjete” Tivtu, 18 dana pred parlamentarne i lokalnje izbore u tom gradu, a koja je inače, okončana Markovićevom tribinom sa rukovodstvom i aktivistima lokalnog DPS-a.

Bonus video: