Korona zaustavila mnoge brakove, ali i biznise

Stroge mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo na početku epidemije onemogućile su tradicionalno organizovanje svadbi u svečanim salonima, a na gubitku su i cvjećari, fotografi, muzičari, dekorateri...

8584 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori je zaključno sa septembrom sklopljeno 1.538 brakova, čak 647 manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Monstata, jedino su brojke iz januara i februara, prije pojave koronavirusa, na nivou prošlogodišnjih, dok su od marta u velikom padu. Stroge mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo na početku epidemije koronavirusa onemogućile su tradicionalno organizovanje svadbi u svečanim salonima.

Najdrastičnija razlika je u aprilu, kada je evidentirano tek 19 brakova, 200 manje u odnosu na prošlu godinu, odnosno maju, kada je sklopljeno 308 manje brakova u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Situacija se tokom ljeta popravila, pa je u avgustu zabilježen i rast u odnosu na avgust 2019. Međutim, sa pogoršanjem epidemiološke situacije, razlika će vjerovatno dodatno porasti kada budu zvanično dostupni podaci za zadnja tri mjeseca tekuće godine.

Mladom paru iz Bara je ova godina trebalo da ostane u najljepšem sjećanju, ali kažu da im je korona zakomplikovala planove.

“Mi smo vjenčani u crkvi u januaru prije korone, i plan je bio da svadba (opštinsko vjenčanje) bude nakon dva mjeseca. Međutim, desila se situacija sa koronom i naravno uslijedilo je odlaganje datuma. Zatim smo zakazali drugi termin u septembru, koji smo takođe kada se septembar približavao odložili za januar iduće godine. Međutim, ni u januaru 2021. nećemo napraviti svadbu”, rekla je mlada “Vijestima”.

Nakon ovoliko odlaganja, odustali su od ideje da naprave veselje.

“Ovu godinu planirali smo da provedemo kroz putovanja, nova iskustva i lijepe događaje. Više naravno nemamo želju da napravimo svadbu ili veselje koje bi nakon ove situacije bilo jako pozitivno za mnoge, jer zaista fali provoda, dobre žurke i vedrih dešavanja. Ali smo od toga odustali zbog cjelokupne situacije. Ostavili smo da to opštinsko odložimo do daljnjeg, a ni sami ne znamo kada će biti”, rekla je ona.

19 brakova evidentirano je u aprilu ove godine, 200 manje nego prošle godine u istom mjesecu

Iz “Imanje Knjaz“ je “Vijestima” rečeno da od marta nisu organizovali svadbena veselja, iako su im svi termini bili rezervisani.

Tvrde da su im gubici u odnosu na prošlu godinu 70 odsto, te su zbog toga bili primorani da smanje lične dohotke stalno zaposlenih.

“Od početka novembra kada su uvedene nove mjere do današnjeg dana nismo ni otvarali restoran... jer smo smatrali da su mjere toliko restriktivne da bi sa radom imali samo dodatne gubitke. Vjerovatno da smo pogriješili jer kao što se može vidjeti svuda u gradu, te mjere se uglavnom ne poštuju. Ne možemo reći da (dosadašnje ekonomske mjere) nisu pomogle i bile od koristi, a da su u dovoljnoj mjeri mogle da pokriju postojeće troškove, a da ne pričamo o gubicima, to sigurno nisu“, rekao je predstavnik preduzeća.

Osim ugostitelja, i fotografi, cvjećari, muzičari, dekorateri, butici i druge djelatnosti zavise od svadbenih veselja.

Direktor „Salona vjenčanica Bianca“ Luka Petričević rekao je “Vijestima“ da su im se prihodi smanjili za više od 80 odsto.

“Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je značajan broj onih koji su se odlučili na vjenčanje odabrao manje formalnu garderobu, pa nije bilo potrebe za vjenčanicom. Dodatno, neposredno prije nego što je počela pandemija, mi smo investirali u proširenje biznisa i promjenu lokacije, pa ćemo tako kraj 2020. godine dočekati sa brojnim minusima“.

Petričević je rekao da su zaposleni dio porodičnog biznisa firme i da zbog toga nije bilo otpuštanja ili smanjenja zarada, u nadi da će ova situacija što prije proći, ali da je budućnost preduzeća neizvjesna.

“Ako se ova situacija nastavi i sljedeće godine, nećemo moći da preživimo bez intervencije i dodatnih subvencija nadležnih. Čini se da je jedino rješenje scenario totalnog zatvaranja na period od par sedmica, da bismo se nakon toga svi vratili koliko-toliko normalnom životu. Mi smo spremni i na ovaj scenario, ukoliko bismo nakon toga, zbog normalizacije sitacije mogli nesmetano da radimo, jer trenutni model za nas je nažalost potpuno neodrživ“.

Bonus video: