Sekulović: U narednim danima konkurs za direktora policije

“Bilo bi dobro da bude što više kandidata”, kazao je ministar unutrašnjih poslova

9222 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Sekulović, Foto: Savo Prelević
Sekulović, Foto: Savo Prelević

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da se u narednim danima može očekivati i formalno da konkurs za direktora Uprave policije bude otvoren i pozvao sve profesionalce koji ispunjavaju zakonske uslove da se prijave.

“Bilo bi dobro da bude što više kandidata”, kazao je Sekulović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore

On je naveo i da može da garantuje da onaj ko ne bude izabran za direktora neće trpjeti bilo kakav revanšizam.

Komentarišući izbor Veska Damjanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, Sekulović je kazao da je bilo potpuno prirodno da dođe i do kadrovskih promjena u policiji.

“Zakon je obavezivao da se za v.d. direktora policije imenuje neko od pomoćnika. On je bio naš izbor iz više razloga. Mislimo da se radi o poštenom policajcu i profesionalcu”, rekao je Sekulović.

On je dodao da od Damjanovića očekuje da radi profesionalno, politički neutralno i odgovorno.

Sekulović smatra i da je javnost previše ozbiljno shvatila taj v.d. izbor, jer takvo stanje može da traje najduže šest mjeseci.

“Ko će da bude novi direktor policije, to ćemo tek da vidimo”, naveo je Sekulović, prenosi portal RTCG.

On je kazao i da mu kritički stav javnosti ne smeta, već to, kako je naveo, može samo da pomogne u boljem radu.

“Politika Vlade je nulta tolerancija na korupciju. I Vlada može da počne od sebe”, rekao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, depolitizacija policije, profesionalno tužilaštvo ne smiju da zatvore oči pred onim što se dešavalo u prošlosti, i to bi bila nepravda.

“Nama treba pravda, a ne osveta. Ne treba nam tjeranje po poljanama i personalni sukob, treba nam sistem koji funkcioniše, a taj sistem da bi bio pravičan, ne smije da gleda samo naprijed, naravno da mora da preispita i ono što se desilo u prošlosti i u tom smislu niko nije zaštićen”, kazao je Sekulović.

Govoreći o imenovanju Zorana Miljanića i Rada Miloševića za državne sekretare Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Sekulović je kazao da je riječ o ljudima koji imaju stručne reference i koji mu trebaju.

On je naveo da je riječ o političkim imenovanjima, dodajući da su mu Miljanić i Milošević potrebni kako bi gradio odnose u MUP-u, ali i van organa.

“Mislim da oni imaju potrebna znanja i iskustva, što je jako važno da mi u tom postupku pomognu”, kazao je Sekulović.

On smatra da je najozbiljnije pitanje za državu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, “jer bez ozbiljnih pomaka ne možemo zatvoriti Poglavlja 23 i 24”.

“Javnost ne bi trebalo da brka ono što su kapaciteti i rad Vlade i ono što su kapaciteti i rad organa koji sprovode zakon - policija i tužilaštvo”, naveo je Sekulović.

Vlada, kako je dodao, treba da kreira pravni okvir, sprovodi zakone i da da punu političku podršku i osnaži taj proces.

“I da svojim primjerom pokazuje kako to izgleda u praksi. Da omogući, osnaži, pomogne, da političku zaštitu onim organima koji otkrivaju i gone počinioce krivičnih djela bez straha od političkih posljedica”, naveo je Sekulović.

On je rekao da je izručenje Svetozara Marovića moralno i etičko i pitanje državnog digniteta.

“Pretpostavljam da će u tom smislu nadležni minstar reagovati brzo, a u svakom slučaju kada dođe do posjete premijera Beogradu da će to biti visoko na agendi”, kazao je Sekulović.

Komentarišući imenovanje Dejana Vukšića za v.d. direktora policije, Sekulović je kazao da nema tog kandidata oko kojeg će se svi saglasiti.

“Radi se takođe o v.d. rješenju, tako da ćemo tek vidjeti ko će biti direktor ANB-a”, naveo je Sekulović.

On je rekao da su prioriteti rada MUP-a djelovanje bez bilo kakve diskriminacije i potpuno neselektivno.

“Apelujem na crnogorske građane da čuvaju drugog od sebe, jer čuvajući druge čuvaju i sebe. Apelujem na mir, toleranciju suzdržanost. Apelujem na poštovanje, i ponavljam - mi smo jedni drugima najbliži, samo zajedno i u slozi možemo da gradimo našu kuću koja se zove Crna Gora”, poručio je Sekulović.

On je pozvao i na solidarnost u društvu.

“Mi jedni drugima uzimamo snagu, mi smo jedni drugima najveći neprijatelji. Mora, kako u crnogorskom Parlamentu, tako i u društvu, da se pronađe snage za novu energiju. Samo solidarni, izvlačeći jedni iz drugih maksimum dobra, možemo da izdržimo i ovakve krize i da relativno brzo iz nje izađemo i to jači”, zaključio je Sekulović.

Bonus video: