škola u bijelom polju u atastrofalnom stanju

Prozori od papira i dasaka, đaci bez toaleta

U katastrofalnom stanju škola u bjelopoljskom naselju Pripčići, udaljena dva kilometra od grada - bez elementarnih higijenskih uslova, dotrajalih podova i sa oštećenim plafonima

18108 pregleda 656 reakcija 24 komentar(a)
Škola u katastrofalnom stanju, Foto: Prvatna arhiva
Škola u katastrofalnom stanju, Foto: Prvatna arhiva

Područno odjeljenje Osnovne škole “Risto Ratković”, u naselju Pripčići udaljenom tri kilometra od centra Bijelog Polja, u katastrofalnom je stanju.

Mještani kažu da su ogorčeni što i poslije višedecenijskih obećanja, đaci iz naselja i dalje nemaju elementarne uslove za pohađanje škole.

Miljan Merdović, čije dvoje djece ide u tu školu, priča da uslovi u toj vaspitnoj ustanovi ne zadovoljavaju ni minimum standarda, počev od higijenskih.

“Škola ima jednu učionicu, umivaonik, a toalete samo vanjske. Griju se na furunu, pa se prošle godine desilo da su se djeca pogurala da je jedno od njih zapalilo jaknu. Na sreću, posljedica nije bilo. Na više strana zjape rupe, prozori su zakrpljeni papirom”, priča Merdović, dodajući da se osoblje bori koliko može, da dezinfikuje prostorije i djecu, ali da sve to nije dovoljno.

Njegov komšija Marko Drobnjak tvrdi da je škola u stanju raspadanja. “Sada imam 29 godina, a od sedme, kada sam krenuo u tu školu, priča se da će da se renovira. Od tada ništa nije urađeno, čak ni crijep nije zamijenjen. Prozori su od kartona, zakucani daskama, duva sa svih strana”, kazao je on. Dio građana tog prigradskog naselja, zbog toga, djecu vode u matičnu školu “Risto Ratković” u Nikoljcu.

Građani su ogorčeni, tim prije što za školu postoji izrađen projekat, a za pomoć u izgradnji, prema njihovim trdnjama interesovao je jedan građanin koji bi želio da pomogne svom selu.

Zbog tih problema, sa roditeljima se u ponedjeljak sastao direktor matične škole “Risto Ratković” Sreto Pavićević.

“Školu u Pripčićima pohađa 14 djece do petog razreda, u dvije smjene. Stanje je zaista loše i neophodna je izgradnja nove škole. Obraćali smo se više puta i ponovo ćemo se obratiti Ministarstvu prosvjete, a od Opštine smo dobili povratne informacije da će pomoći, iako to nije u njihovoj nadležnosti”, kazao je Pavićević.

Djeca idu u poljski WC
Djeca idu u poljski WCfoto: Prvatna arhiva

Iz Opštine Bijelo Polje podsjetili su da se projekti škola obično realizuju kroz kapitalni budžet.

“Smatrajući školu u Pripčićima veoma važnom, Opština je da bi pomogla i ubrzala proces 2016. godine uradila projekat nove škole i obezbijedila građevinsku dozvolu. Procijenjena vrijednost bila je oko 200 hiljada eura”, saopšteno je iz Opštine.

Iz lokalne samouprave dodaju da je projekat predat Ministarstvu prosvjete na dalju nadležnost.

“Paralelno smo pokušali da obezbijedimo donatora za izgradnju škole, ali do danas nismo uspjeli. Nadamo se da će Ministarstvu prosvjete ova škola biti jedan od narednih prioriteta na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Preporučujemo za Vas