Nelt Grupa u Crnoj Gori: Posvećenost društvu i zaposlenima i u teškim vremenima

Zahvaljujući posvećenosti, profesionalnom i partnerskom odnosu sa kupcima i principalima, predstavlja lidera na polju distribucije i logistike na crnogorskom tržištu

54308 pregleda 333 reakcija 0 komentar(a)
Ljilja Pižurica, Foto: Promo
Ljilja Pižurica, Foto: Promo

Nelt Grupa jedan je od najuspješnijih poslovnih sistema koji posluje na 11 tržišta u Jugoistočnoj Evropi i podsaharskoj Africi. Zapošljava gotovo 4.000 ljudi, a na teritoriji Crne Gore prisutna je već dvije decenije u kompanijama Neregelia, Montenomaks i D Way. Zahvaljujući posvećenosti, profesionalnom i partnerskom odnosu sa kupcima i principalima, predstavlja lidera na polju distribucije i logistike na crnogorskom tržištu. O poslovanju kompanije u 2020, kao i poslovnim planovima u budućnosti, za Vijesti govori Ljilja Pižurica, izvršna direktorica za tržišta Crne Gore i Albanije.

Godina koju ispraćamo biće zapamćena kao jedna od najtežih po pitanju javnog zdravlja, ali i uslova za poslovanje. Ipak, Nelt Grupa uspjela je da zadrži iste finansijske rezultate kao u prethodnoj godini, na koji način je to postignuto?

I pored teških uslova poslovanja u 2020, možemo se pohvaliti ostvarenim rezultatima, prije svega zbog velike požrtvovanosti svih zaposlenih u NELT-u. Na samom početku epidemije COVID-a, sa našim principalima, obavijestili smo kupce i potrošače da ćemo u novonastalim okolnostima zajedničkim naporima učiniti sve da omogućimo nesmetano snabdijevanje tržišta proizvodima iz naših portfolija. Veoma brzo napravili smo „business continuity plan“ i nastavili naše poslovanje u izmijenjenim uslovima. Veliku pažnju smo posvetili bezbjednosti na radu naših zaposlenih. Formirali smo krizne timove koje su činili menadžeri ključnih sektora i efikasnim prilagođavanjem „novoj normalnosti“ trudili se da na najbezbjedniji način nastavimo naše poslovanje.

Kakvi su rezultati u Crnoj Gori? Koliko su izazovne poslovne okolnosti uticale na Vaše poslovanje?

NELT Grupa posluje na različitim tržištima i imajući u vidu i specifičnosti svakog od njih, uticaj COVID situacije je različit. Poslovanje u Crnoj Gori je pod velikim uticajem ljetnje turističke sezone i turizma, kao vodeće privredne grane. Ove godine je to podbacilo i doprinijelo da rezultati u Crnoj Gori nisu na nivou prethodne godine. Ipak, čak i u ovako teškim uslovima, mi smo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Uspjeli smo ove godine da dobijemo AEO sertifikat i time postanemo prvi ovlašćeni privredni subjekat za carinska pojednostavljenja u zemlji. Kroz početak distribucije inovativnog uređaja za zagrijavanje duvana IQOS, zaposlili smo novih 15 kolega.

Ove godine, više nego ikada, bili smo posvećeni svojim zaposlenima. Bili smo solidarni, brinuli smo jedni o drugima, bili smo tim. U ovim uslovima posebno su došle do izražaja naše vrijednosti koje zaista živimo kao kompanija - briga o ljudima, dugoročna perspektiva, inovacije, pobjednički mentalitet i lična odgovornost. Ovim vrijednostima, na koje smo jako ponosni, obezbjeđujemo uspješno poslovanje i „juče“ i danas i sjutra.

foto: Promo

Vaša pozicija pokriva i poslovanje u Albaniji, da li je i na ovom tržištu godina bila podjednako uspješna kao i u Crnoj Gori?

Tržište Albanije je sa aspekta uticaja turizma dosta slično Crnoj Gori. Oni su imali drugačiji pristup izazovima COVID-a tokom ljetnje sezone, i svojim odlukama omogućili su veću posjećenost turista iz regiona, prije svega njihovoj obali. Mi smo u Albaniji, i pored organizacione transformacije koju smo paralelno sprovodili, ostvarili jako dobre poslovne rezultate. Kako smo tek dvije godine prisutni na tom tržištu, sigurni smo da najbolji poslovni rezultati tek dolaze. Kao preduslov za ostvarenje planiranog rasta poslovanja, za 2021. planirali smo značajnu promociju korporativnog brenda i vrijednosti Nelt Grupe, ali i povećanje broja zaposlenih za više od 15%.

Pored dobrih poslovnih rezultata, bili ste aktivni i na polju podrške zajednici. Da li je pomoć u ovakvim trenucima dio dobre volje kompanija ili obaveza odgovornih igrača, i na koji način ste podržali crnogorsko tržište?

Trudimo se da na svim tržištima na kojima poslujemo budemo aktivni činilac zajednice. To podrazumijeva i podršku humanitarnim organizacijama, pomoć ugroženim porodicama, podršku sportskim događajima i slično. Naše kompanije su već na početku krize izazvane COVID-om donirale više od 350.000 eura zdravstvenim sistemima u regionu. U Podgorici smo donirali Crvenom krstu, organizacijama za zaštitu i brigu o djeci, a posebno smo ponosni na donacije, i firme i lično zaposlenih, ugroženim porodicama u našoj zemlji. Sve te aktivnosti vidimo kao našu iskrenu želju da budemo dio zajednice u kojoj poslujemo, i da zajedno dijelimo i dobre i teške trenutke. Naše aktivnosti na tom polju su prepoznate i ponosni smo na to.

Neizbježno je na kraju postaviti pitanje, da li ste bili optimistični ili pesimistični kada ste pripremali planove za 2021?

Najteže pitanje za kraj.

Želimo da vjerujemo da će sljedeća godina biti bolja, prije svega u zdravstvenom smislu. Želimo da Crna Gora, ali i cjelokupno čovječanstvo što prije izađe iz ovog stanja, da budemo zdravi.

Mi smo po prirodi optimisti, ali u poslovnom smislu zadržavamo umjerenost u planiranju 2021. Prihvatamo realnost, ali i vjerujemo u svoje iskustvo, znanje i mogućnosti, i radićemo posvećeno na tome da budemo uspješniji i zadržimo status kompanija Neregelia, Montenomaks i Dway, kao najboljih u svojim djelatnostima.

Pored dugogodišnjih partnerstava koje gajimo, ključne principe našeg poslovanja su prepoznali i novi potencijalni partneri, tako da već u 2021. očekujemo da se „porodica“ naših principala proširi.

Iskreno vjerujem u naše zaposlene, i sigurna sam da ćemo poštujući i živjeći naše vrijednosti, uspješno poslovati i u 2021, i u godinama koje dolaze.