Biciklisti na kolovoznim, vozači na biciklističkim trakama

"Arogancija vozača automobila seže dotle da se parkiraju na mjestima gdje je to izričito zabranjeno. Glavni grad i saobraćajna policija imaju sve mehanizme kojima mogu da suzbiju ovu pojavu, a zašto to do danas nisu učinili nama nije poznato”, smatra Tofčević iz NVO Biciko.me

6432 pregleda 75 reakcija 22 komentar(a)
Ulica kralja Nikole, Foto: Savo Prelević
Ulica kralja Nikole, Foto: Savo Prelević

Kružni proces u saobraćaju, u kojem biciklistima smetaju automobili i pješaci, a vozačima biciklisti i pješaci, a pješacima automobili i biciklisti, dobio je novi stepen netrepeljivosti izgradnjom sve više biciklističkih staza, nauštrb kolovoznih traka. I dok neki opozicioni odbornici i vozači kritikuju tu praksu smatrajući da se time dodatno povećavaju postojeće gužve, čelnici Glavnog grada uvjeravaju da se time poboljšava sigurnost u saobraćaju, posebno pješaka, a ovakve poteze pozdravljaju i iz NVO Biciklo.me.

Ipak, čini se da su izgradnji pojedinih biciklističkih staza prisutne brojne nelogičnosti, odnosno da je napravljen previd u procjeni saobraćajne kulture građana - vozača automobila. Tako su staze na pojedinim mjestima totalno neupotrebljive jer ih koriste nesavjesni vozači kao parking. Time se biciklisti dovode u opasnost, jer se zaobilazeći nepropisno parkirana auta moraju uključiti na kolovoz i time ugroziti svoju bezbjednost.

Na snimku koji su “Vijesti” napravile tokom jedne popodnevne vožnje ulicama glavnog grada, mogu se primijetiti brojni automobili tamo gdje im mjesto nije. Prostor koji je na pojedinim lokacijama ostavljen za autobuska stajališta zloupotrebljavaju drugi učesnici u saobraćaju. Posebno problematičan je dio u Ulici Kralja Nikole, gdje biciklističke staze nisu stubićima zaštićene od automobila.

Predsjednik UO NVO Biciklo.me Dejan Tofčević rekao je da saobraćajna policija mora odlučnije reagovati u sankcionisanju ovakvih prekršaja.

„Arogancija vozača automobila seže dotle da se parkiraju na mjestima gdje je to izričiti zabranjeno. Glavni grad i saobraćajna policija imaju sve mehanizme kojima mogu da suzbiju ovu pojavu, a zašto to do danas nisu učinili nama nije poznato. Zbog slabog osnovnoškolskog sistema koji našoj djeci ne daje dovoljna znanja iz saobraćajnih pravila postoji dominantno mišljenje da vozači motornih vozila imaju više prava od ostalih učesnika u saobraćaju, što nije tačno, jer Zakon o bezbjednosti drumskog saobraćaja to tako ne vidi”, rekao je Tofčević “Vijestima”.

U dijelu Ulice Kralja Nikole bliže centru grada, nedavno je već postojeća biciklistička traka zamijenjena novom, koja je sa pješačkog trotoara prešla na kolovoznu traku.

Tofčević je ocijenio da je ta staza došla u svoje prirodno okruženje sišavši sa trotoara, gdje joj nije mjesto, što su iz njegove organizacije signalizirali još u vrijeme kada je ona prvobitno građena.

“Sve više biciklističkih staza u Podgorici pokazuje da je Glavni grad ozbiljno krenuo u realizaciju Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) na kojem smo radili protekle godine sa inostranim stručnjacima specijalizovanim upravo za ovu oblast. Ovakvi potezi predstavljaju novu saobraćajnu paradigmu gdje automobil više nije u središtu pažnje prilikom planiranja i izgradnje infrastrukture. Zbog ogromnog broja automobila koji se u protekle tri godine povećao za 25% posegnulo se za mjerama koje su već dale dobre rezultate u drugim gradovima”, kazao je Tofčević.

Duž cijele ulice Ilije Plamenca na Zabjelu postoji biciklistička staza. Međutim, ona se naglo prekida pri prelasku na Krivi most. Tako biciklisti uz mnogo muka prelaze preko njega, rizikujući pritom svoju, ali i bezbjednost pješaka na mostu.

Tofčević kaže da je planirano da ta biciklistička staza bude spojena sa novim mostom, koji se nalazi nedaleko od Krivog i čija je izgradnja u toku.

“Nejasno je zašto nije produžena pored O.Š. “Vuk Karadžić” gdje bi bila sastavljena sa stazom u Kralja Nikole. Na taj način bi bila iskorištena u punom kapacitetu, ovako se ne vidi zamisao planera prostora i po malo podsjeća na auto-put koji nema logičan početak i kraj”.

Mikiću smetaju gužve, Vujačić lakše diše

Na prošlonedjeljnoj sjednici Skupštine Glavnog grada odbornica SNP Radmila Čagorović i odbornik URA Zoran Mikić kritikovali su način na koji su frekventne saobraćajnice u gradu, sužene izgradnjom biciklističkih staza na kolovozu. Oni smatraju da se time povećavaju gužve u saobraćaju, a da će pravi problemi tek nastati kada se situacija sa koronavirusom normalizuje.

"Nisu radile škole, nije bilo turista. Kada se stanje normalizuje, mislim da ćemo platiti ogromnim gužvama", kazao je Mikić.

U Ulici Kralja Nikole u popodnevnim satima stvaraju se velike gužve, dok biciklističkom stazom rijetko ko prolazi. Slične scene su redovne i u ulicama 27. marta, Ivana Milutinovića, kao i u Ulici Ilije Plamenca, mjestima na kojima je takođe prekomponovanjem traka data prednost biciklistima.

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić tvrdi da je izgradnjom biciklističkih staza na kolovozima smanjen broj saobraćajnih nesreća, zaštićeni su pješaci, poboljšan je kvalitet vazduha.

"Ovim smo doveli do smirivanja saobraćaja, broj saobraćajnih nezgoda u Ulici 27. marta na Zabjelu, sada je mnogo manji, nego prije izgradnje biciklističkih staza. Ta jedna kolovozna traka bila je pista nesavjesnim građanima. Na mjestima gdje su staze na kolovozu imamo smirivanja saobraćaja, manji broj saobraćajnih nezgoda", istakla je Vujačić.

Bonus video: