Badnji dan bez uobičajenog programa i masovnih okupljanja

Mitropolija crnogorsko-primorska je pozvala vjernike da Badnje veče dočekaju u svojim domovima, a njih i sve građane da poštuju zdravstvene mjere i ljekarska uputstva

33586 pregleda 1384 reakcija 55 komentar(a)
Bez nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira, Foto: Shutterstock
Bez nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira, Foto: Shutterstock

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

Vjernike su pozvali da Badnje veče dočekaju u svojim domovima, a njih i sve građane da poštuju zdravstvene mjere i ljekarska uputstva.

"Ne smije se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo mjera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima", navodi se u saopštenju na sajtu MCP.

Podsjećaju da su, odmah po proglašenju epidemije u martu ove godine prekinuli organizaciju masovnih litija, te da su, kako navode, i mnoge druge aktivnosti sveli na minimum ili ih privremeno obustavili. "Mnoge proslave, osvećenja hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od dvadeset godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi. Neki od najvećih godišnjih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima."

I Božić se, kako su kazali, kao najradosniji hrišćanski praznik dočekuje takođe u veoma lošem epidemiološkom trenutku.

"Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i tjelesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti. S tim u vezi obavještavamo sveukupnu javnost, a naročito pravoslavne hrišćane, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Poslije jutarnjeg bogosluženja, u toku cijelog dana vjernici će moći da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu. Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima. Ovo je prava prilika da se podsjetimo kako su se ovi božićni dani uvijek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umjesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vrijeme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog", navodi se u saopštenju na sajtu MCP.

Na Božić će, kako dodaju, biti služeno i po nekoliko liturgija u većim hramovima i manastirima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbjegle velike gužve na Božićnim liturgijama. Podsjećaju da boravak na bogosluženju treba da bude u skladu sa propisanim mjerama koje su odranije na snazi.

"Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mjestima stanovanja", navodi se u saopštenju.