Na spomenik u Ulcinju može Đerđ Kastrioti, ali ne i Skenderbeg

Ministarstvo kulture naredilo donošenje nove odluke za postavljanje spomenika sa "skraćenim" imenom. Iz Opštine Ulcinj kažu da će insistirati da pored zvaničnog imena mora stajati i Skenderbeg
5340 pregleda 7 komentar(a)
Spomenik bi bio replika onog u Tirani, Foto: Shutterstock
Spomenik bi bio replika onog u Tirani, Foto: Shutterstock

Najavljeno postavljanje velikog spomenika Đerđ Kastrioti Skenderbegu na kružnom toku ispred zgrade Opštine Ulcinj, dovedeno je u pitanje nakon što je inspektor za kulturnu baštinu Veselin Krstićević naredio lokalnoj Skupštini da donese novi Program podizanja spomen-obilježja, koji bi bio saglasan sa rješenjem Ministarstva kulture iz jula prošle godine.

Ministarstvo je tada, na zahtjev predsjednika Opštine Ljora Nrekića, dalo saglasnost na predlog programa i izgradnju spomenika Đerđ Kastrioti.

Lokalni parlament je krajem oktobra, takođe na zahtjev Nrekića, usvojio program, ali sa punim imenom - Đerđ Kastrioti Skenderbeg.

"SO Ulcinj može donijeti Program o podizanju spomen-obilježja izgradnjom spomenika legendranom junaku i vojskovođi Đerđ Kastrioti samo u okviru date saglasnosti”, piše u rješenju koje je potpisao ministar Aleksandar Bogdanović.

Ministar je u obrazloženju naveo da je Nrekić prvi put dostavio predlog programa koji nije bio u cjelosti usklađen sa Zakonom o spomen- obilježjima. Pojasnio je da, kada su u pitanju istaknute ličnosti, zakon u bitnom propisuje da uz obrazloženje raloga za podizanje spomen-obilježja, treba izostaviti nepotrebne formulacije koje nijesu neophodne za sadržinu programa.

Nakon preporuka i sugestija Ministarstva, predsjednik ulcinjske Opštine dostavio je inovirani program, koji je dobio zeleno svjetlo od Ministarstva.

Nrekić nije htio da komentariše komplikovanje situacije sa postavljanjem spomenika, čiju gradnju će platiti dijaspora.

"Biće to sve u redu", kratko je kazao “Vijestima”.

Krstićević je u obrazloženju rješenja konstatovao da SO nije donijela Program podizanja spomen-obilježja u okviru saglasnosti Ministarstva kulture.

"SO Ulcinj je u programu posvećenom velikom i legendarnom junaku Đerđ Kastrioti, na prvoj i drugoj strani dodala i ime Skenderbeg i na taj način izmijenila predlog koji je dobio saglasnost Ministarstva”, napisao je inspektor.

Predsjednik Skupštine Ilir Čapuni izjavio je žalbu Upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu kulture na rješenje inspektora „zbog pogrešne primjene materijalnog prava i nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja“.

Uz žalbu dostavio je i zapisnik sa sjednice iz koga se, kako tvrdi, vidi da su preambula i detalji predloga programa na koje ukazuje inspektor, ostali nepromijenjeni. Ocijenio je da je pogrešan stav inspektora „da je SO Ulcinj organ u kome je nastala promjena naziva mimo date saglasnosti“.

"Ono što je sigurno jeste da je Skupštini stigao predlog sa punim imenom Skenderbega. Usvojen je apsolutnom većinom i na saglasnost dostavljen Ministarstvu koje nam je odmah poslalo inspektora”, kazao je Čapuni.

Naveo je da je Skupština "pravilno postupila u svakom pogledu" i ocijenio da inspektor pogrešno protumačio ovlašćenja predsjednika Skupštine kada ga je imenovao kao odgovorno lice za izvršenje rješenja.

"Imajući u vidu Zakon o lokalnoj samoupravi, ta obaveza ne može se imponirati odbornicima ili Skupštini, već samo predsjedniku Opštine”, naveo je Čapuni.

Čapuni: Kako može u Zatrijepču i Beogradu

Čapuni je kazao da ne zna da li je Ministarstvu dostavljen jedan a SO drugi predlog programa ili je ministarstvo preinačilo predlog Nrekića.

“Svjesni smo da se istorija dopunjuje novim saznanjima, ali Skenderbeg je iznad toga. Postao je dio folklora i nedodirljivih legendi. Pa i u Beogradu postoji Skenderbegova ulica”, kazao je Čapuni podsjećajući da u Zatrijepču škola nosi ime "Gjergj Kastrioti Skenderbeu“ a bista samo "Djerđ Kastriot".

"Nije mi jasno kako je to Opština Tuzi dozvolila, ali mislim da u Ulcinju ne postoji većina koja bi glasala da se okrnji ime našeg legendarnog junaka", kazao je Čapuni.

Bonus video: