Opština: Nije nam rečeno zašto je bazar u Nikšiću rizičan, a drugi nisu

Ponovili da bez epidemioloških uslova neće organizovati planirane događaje

7644 pregleda 19 komentar(a)
Postavljeno klizalište na gradskom trgu, Foto: Svetlana Mandić
Postavljeno klizalište na gradskom trgu, Foto: Svetlana Mandić

Opština Nikšić bez dobijanja epidemioloških uslova od strane nadležnih institucija, neće odobriti održavanje Novogodišnjeg bazara i klizališta za djecu, ponovili su danas iz te lokalne samouprave.

Kazali su da su od Instituta za javno zdravlje tražili preporuke za bezbjednu realizaciju planiranih aktivnosti, ali da nisu dobili odgovor zašto je "bazar u Nikšiću rizičan, a u drugim gradovima nije".

Opština je, kako su kazali, organizacijom Novogodišnjeg bazara i klizališta za djecu na gradskom trgu željela da izađe u susret "realnim potrebama i očekivanjima građana".

"Naš poseban cilj je bio da najmlađima, u susret praznicima, učinimo radost u vremenu kada su uskraćeni za brojne redovne aktivnosti, što utiče na njihovo odrastanje", saopšteno je iz Opštine.

Organizacija bazara je, kako su kazali, bila potreba i očekivanje brojnih preduzetnika, zanatlija, proizvođača suvenira, poljoprivrednih proizvođača, kako bi plasirali svoje proizvode i time obezbijedili egzistenciju svojih porodica.

"Obratili smo se Institutu za javno zdravlje, da u skladu sa svojom nadležnošću i svojim obavezama da preporuke za bezbjednu realizaciju planiranih aktivnosti. Ukazali smo na spremnost nadležnih lokalnih institucija da sprovedu striktnu kontrolu i obezbijede poštovanje svih propisanih uslova, uvjereni da bi građani Nikšića bili dosljedni i odgovorni u njihovom poštovanju. Na upućena dva zahtjeva nijesmo dobili tražene uslove, kao ni odgovore na naše ljubazne upite da nam se objasni kako to da da je dozvoljen rad Novogogdišnjih bazara u drugim opštinama, otvorenih i zatvorenih tržnica i pijaca širom Crne Gore, tržnih centara, banaka i brojnih drugih djelatnosti, a ne dozvoljava se rad 16 kućica na trgu od 7.000 kvadratnih metara i otvorenog klizališta za djecu. Nijesmo dobili objašnjenje zašto je baš Novogodišnji bazar u Nikšiću epidemioloski rizik, a nije u drugim gradovima", stoji u saopštenju.

Nisu, kako dodaju, dobili odgovor kojom važećom mjerom Ministarstva zdravlja su te aktivnosti zabranjene.

"Nijesmo dobili odgovor zašto se najnovijim mjerama dozvoljavaju dokazano rizičnije aktivnosti, kojima ćemo ponovo svjedočiti u narednom periodu."

Izostali odgovori, ocjenjuju, jasno upućuju da su za Nikšić definisane posebne, selektivne i diskriminatorske mjere, "da nije važna ni dječija radost ni potreba malih preduzetnika i odgovornih građana."

"Opština Nikšić je u svim dosadašnjim aktivnostima pokazala punu posvećenost zajedničkoj borbi protiv pandemije i istovremeno puno razumijevanje i solidarnost prema realnim potrebama i izazovima sa kojima se suočavaju naši građani. To će učiniti i ovim povodom. I ovom prilikom pozivamo sve građane da u punoj mjeri, bez izuzetka, svi zajedno poštujemo epidemiološke mjere, kako bi što prije i lakše pobijedili pandemiju", zaključuju iz Opštine Nikšić.

Bonus video: