Jočić: Klica posljednjeg radnog dana na račun države kupio telefon od 600 eura, sklopio 10 nezakonitih ugovora o radu

"Donešene su takođe odluke o angažovanju nezavisne revizorske kuće kako bi se preispitalo više nego sumnjivo poslovanje u proteklom periodu...", navela je Jočić

47308 pregleda 872 reakcija 94 komentar(a)
Marina Jočić, Foto: Boris Pejović
Marina Jočić, Foto: Boris Pejović

Upravni odbor preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) smijenio je direktora tog preduzela Elvira Klicu.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić, odluka o razrješenju Klice je donijeta "zbog nesavjesnog finansijskog poslovanja i nezakonitog zapošljavanja".

Jočić je navela da je Klica i nakon više usmenih obećanja da će sam podnijeti ostavku, juče, kako tvrdi, sklopio deset nezakonitih ugovora o radu..

"I izvršio plaćanja u vrijednosti od gotovo tri hiljade evra, i to uglavnom po fakturama preduzeća sa kojima je u proteklom periodu imao upadljivo dobru saradnju. Ali, ni to nije sve. Poslednje trenutke upravljanja nacionalnim parkovima, gospodin Klica je iskoristio da na državni račun kupi telefon u vrijednosti od 600 eura", navodi se u saopštenju Jočić.

Navodi se da je zbog istih razloga Upravni odbor donio Odluku o pokretanju krivičnog postupka protiv direktora i povezanih lica.

"Donešene su takođe odluke o angažovanju nezavisne revizorske kuće kako bi se preispitalo više nego sumnjivo poslovanje u proteklom periodu, stavljanje van snage deset ugovora o zapošljavanju sklopljenih 22. decembra ove godine, odluka o moratorijumu na dalje zapošljavanje i plaćanja trećim licima do izbora novog direktora, kao i Odluku o izradi novog pravilnika o sistematizaiji radnih mjesta", navodi se u saopštenju Jočić.

Dodala je i da je "stanje skenirano u jednom danu ukratko sledeće".

"Očekivani gubitak po završnom računu je oko 850.000 eura, a na računu se trenutno nalazi svega 9.600 eura. Zaposlenima nisu izmireni porezi i doprinosi za plate za proteklih osam mjeseci u iznosu 470.000 eura. Dospjele obaveze po reprogramu duga su 100.000 eura, a preostali dio duga prema IRF 162.000 eura. Treba napomenuti da su ove godine ukupni troškovi bili manji nego prethodne, 2019. godine, ali se i dalje novac neracionalno trošio. Tako su u junu ove godine kupljena tri auta u vrijednosti od 50.000 eura, drveni čamci vrijednosti 20.000 eura, sniman je film o nacionalnim parkovima po cijeni od 14.000 eura, izgrađen toalet u NP Biogradska gora vrijedan 16.500 eura, a za produbljivanje kanala na Vranjini plaćeno je 11.500 eura. Tako je u godini kada zbog pandemije uopšte nije bilo turista, bespotrebno potrošeno 112.000 eura", navela je Jočić.

Doda je da će Upravni odbor, koji pored nje čine Milica Šljivančanin i Miloje Šundić o aspektima stanja u samim nacionalnim parkovima javnost informisati u danima koji slijede, "ali razmjere krivolova i devastacije životne sredine nagovještavaju gore stanje nego što je u novčanim bilansima preduzeća".

Bonus video: