Udruženje ugostitelja: Lokali će raditi poslije 16 časova, protest 28. decembra ispred zgrade Vlade

Najavljeno je da će se članovi Udruženja ugostitelja Crne Gore 24. decembra okupiti ispred katedrale Sv Tripuna u Kotoru

40266 pregleda 134 reakcija 106 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Udruženje ugostitelja Crne Gore saopštilo je da njihovi članovi, vlasnici ugostiteljskih objekata neće poštovati nove mjere donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Iako je važećim mjerama ugostiteljskim objektima, izuzev hotela, zabranjen radd 24, 25, 30. i 31. decembra, kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara, iz Udruženja ugostitelja je najavljeno da će njihovi članovi 24. i 25. decembra poslije 16 časova otvoriti svoje objekte.

Najavljeno je da će se članovi Udruženja ugostitelja Crne Gore 24. decembra okupiti ispred katedrale Sv Tripuna u Kotoru.

"I na taj način, prije svega, čestitati ovaj praznik našim sugrađanima, pripadnicima katoličke vjeroispovjesti ali i pokazati solidarnost sa svim ugostiteljima u Crnoj Gori u ovim teškim vrmenima. Da će istog dana u 16h otvoriti svoje objekte i obavljati djelatnost odobrenu im od strane nadležnih državnih organa. To će biti slučaj i 25.12.2020. godine", saopšteno je iz Udruženja ugostitelja.

Oni su najavili da će Uprave policije za 28. decembar najaviti održavanje "masovnih protest ispred zgrade Vlade Crne Gore".

"I na taj način, mirnim putem, iskazati revolt zbog posljednjih mjera Ministarstva zdravlja Crne Gore, ukoliko do njihove izmjene ne dođe u narednih par dana, na način koji će omogućiti normalno obavljanje djelatnosti za vrijeme praznika, u skladu sa postojećom situacijom", navodi se u saopštenju.

Pozvali su nadležne državne organe, prije svega Vladu i Ministarstvo zdravlja da reaguju i revidiraju važeće mjere.

"Te na taj način daju doprinos opstanku turističke privrede i velikog broja radnih mjesta, ali i prazničnom duhu koji je u ovom trenutku izgubljen a smatramo da je poslije devet mjeseci letargije prijeko potreban našim sugrađanima".

Iz Udruženja ugostitelja su saopštili da su trenutne mjere koje se odnose na ugostitelje donijete "bez ikakve konsultacije i saradnje sa privatnim sektorom".

"Konkretno sektorom turizma i ugostiteljstva, a direktno se odnose i najviše pogađaju upravo taj segment privrede. Smatramo da je to apsolutno neprimjereno, pogotovo u situaciji kada se ovim mjerama odlučuje o ograničenju prava privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku odnosno turističku djelatnost".

Mjerama donijetim u cilju suzbijanja koronavirusa radno vrijeme ugostiteljskih objekata, izuzev hotela, je od sedam do 20 sati, osim 24, 25, 30. i 31. decembra, kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara.

Iz Udruženja ugostitelja navode da su pomenute mjere donijete bez ikakve konsultacije i saradnje sa privatnim sektorom, konkretno sektorom turizma i ugostiteljstva, a direktno se odnose i najviše pogađaju upravo taj segment privrede.

"Smatramo da je to apsolutno neprimjereno, pogotovo u situaciji kada se ovim mjerama odlučuje o ograničenju prava privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku odnosno turističku djelatnost. Mjere koje su bile na snazi do 22.12.2020. godine, između ostalog, propisivale su da ugostiteljski objekti mogu raditi do 18h. Predstavnici ovog Udruženja su pristali na ovo ograničenje, u komunikaciji sa organima izvršne vlasti, upravo da bi im se omogućio rad za vrijeme trajanja novogodišnjih i božićnih praznika u obimu koji bi im omogućio da donekle nadomjeste gubitke koje trpe već devet mjeseci. Podrazumijeva se da bi duže radno vrijeme podrazumijevalo poštovanje važećih epidemiološko-sanitarnih mjera koje se odnose na distancu, nošenje zaštitnih maski itd. Donošenjem ovakve odluke kako predstavnici ovog Udruženja, tako i njegovi članovi su izigrani i obmanuti i iz tog razloga neće sjedjeti skrštenih ruku u situaciji kada se na ovakav način odlučuje o njihovim sudbinama i sudbinama njihovih zaposlenih".

Navode i da smatraju da su nove mjere Ministarstva zdravlja koje se odnose na zabranu rada ugostiteljskih objekata za vrijeme vjerskih i novogodišnjih praznika disriminatorne jer se "sa jedne strane se tokom istih omogućava izlazak iz prostorija stanovanja radi prisustvovanja vjerskih obreda".

Time se, smatraju, ničim utemeljeno, ograničava ustavom zagarantovano pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vrijeme nezaposlenosti.

"Najnovije mjere predstavljaju još jedan u nizu teških udaraca za crnogorski turizam i ekonomiju uopšte, kojih udaraca je do sada bilo i previše. Konačno, mjere kojima se nečije pravo na rad u ovoj mjeri ograničava i u direktnoj je uzročno posledičnoj vezi sa egzistencijom velikog broja zaposlenih ljudi i njihovih porodica, moraju biti ispraćene adekvatnim mjerama ekonomsko-finansijske prirode, koje su ovoga puta izostale", navodi se u saopštenju Udruženja ugostitelja Crne Gore.

Mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, a koje se odnose na ugostiteljske objekte podrazumijevaju:

Zabranjen je rad noćnih klubova/barova i diskoteka. Radno vrijeme ostalih ugostiteljskih objekata, izuzev hotela, je od sedam do 20 sati, osim 24, 25, 30. i 31. decembra, kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara, kada je dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane.

Rad hotela potrebno je organizovati na poseban način za dane 24, 25, 30. i 31. decembra kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara.

- Omogućava se rad hotelskih restorana samo za goste hotela od 07 – 16 časova u skladu sa važećim preporukama za pružanje usluga u restoranima tokom epidemije COVID-19 . Nakon ovog perioda moguće je koristi usluge “room“ servisa.

- Zabranjen je rad bazena i spa centara za navedene datume.

- Zabranjen je zabavno-muzički program za navedene datume.

- Zabavno muzički program van navedenih datuma moguće je organizovati u terminu sedam do 20 sati uz poštovanje važećih preporuka koje je izradio Institut za javno zdravlje.

Bonus video: