ASK: I Laličić i Rakočević prekršili zakon

Na osnovu pisanja “Vijesti”, Agencija donijela odluke protiv 16 poslanika sada opozicione koalicije

17875 pregleda 4 komentar(a)
Jovanka Laličić, Foto: Boris Pejović
Jovanka Laličić, Foto: Boris Pejović

Agenija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanka Laličić i Nikola Rakočević prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskim kartonima prijavljuje tačne i potpune podatke, u suprotnom mu slijedi novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U slučaju poslanika DPS-a, oni nisu u svojim redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2017. prijavili skupštinske bonuse od više od 400 eura.

Agencija je ovom odlukom potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su u maju 2018. objavile da najmanje trećina poslanika tadašnje vladajuće koalicije u redovnim godišnjim imovinskim kartonima nije prijavila sve prihode koji su dobili godinu ranije.

Na osnovu pisanja “Vijesti”, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je inicijativu, ali i više urgencija Agenciji.

Na osnovu tog teksta “Vijesti”, utvrđeno je do sada da je 16 poslanika tadašnje vladajuće koalicije prekršilo zakon.

To je ranije učinjeno za predstavnike DPS-a Branimira Gvozdenovića, Obrada Miša Stanišića, Anu Nikolić, Momčila Martinovića, Danijela Živkovića, Filipa Vukovića, Bogdana Fatića, Željka Aprcovića, Petra Smolovića, Maju Bakrač, Radula Novovića i Mirsada Murića, kao i za poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića i Force Gencija Nimanbegua.

Odluke potpisuje direktorica Jelena Perović.

Mnogi od njih su poslije teksta “Vijesti” u maju 2018. odlučili da dopune imovinske kartone, ali je novo rukovodstvo Agencije cijenilo da su to uradili poslije zakonskog roka za dostavljanje redovinih godišnjih imovinskih kartona - 31. marta.

Mada su zahtjevi u slučaju Laličić i Rakočević podnijeti sredinom maja 2018. godine, Agencija je sredinom septembra ove godine tražila od njih da se izjasne.

Laličić je uputila pisano izjašnjenje Agencije, u kojem je navela da su tačni navodi da su kartonu nije prijavila prihod ostvaren na osnovu varijabile.

“Ali da je takođe tačna činjenica da je po saznanju za učinjeni propust pisanim putem obavijestila Agenciju, te istakla je da učinjenog propusta nije došlo iz namjere da prikrije podatak,” navodi se u odluci Agencije.

Rakočević u pisanom izjašnjenju od kraja novembra nije sporio neprijavljivanje prihoda.

Rakočević
Rakočevićfoto: Screenshot

On je ranije naveo da je po prijemu dopisa Agencije izvršio uvid u svoju bazu podataka i utvrdio da postoje odstupanja u izvještaju za 2017. godinu, a o kojem je prethodno već informisao tu instituciju putem dopune kartona.

Agencija je juče objavila odluku i da je odbornik u Skupštini opštine Gusinje Adel Damjanović prekršio zakon jer nije prijavio sve prihode od DPS-a u imovinskom kartonu.

On nije prijavio više od 1.400 eura iz partije, ali je kazao da mu nije bila namjera da to prikrije već da je smatrao da partijske prihode nije potrebno prijavljivati.

Bogdanovićevo imovinsko stanje nepromijenjeno

Aleksandar Bogdanović dostavio je Agenciji imovinski karton u roku od 30 dana od dana odlaska sa mjesta ministra kulture, čime je ispunio zakonsku obavezu.

Javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana po prestanku funkcije dostavi poseban imovinski karton.

U posljednjoj godini mandata, njegova ministarka plata uglavnom je iznosila 1.567 eura.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Savo Prelević

On je takođe prijavio da je bio predsjednik Vladine Nacionalne komisija za UNESCO i član Senata Prijestonice Cetinje, ali da za učešće nije bio plaćen. Bogdanović odranije raspolaže sa 25.000 eura gotovine, a od kraja 2016. godine vraća 90.000 eura hipotekarnog kredita u ratama od 700 eura.

Vlasnik je “krajslera” iz 2005. godine koji je van upotrebe, a supruga Milena Marović Bogdanović godinu starijeg “mercedesa”.

Bogdanovć je odranije vlasnik dijela kuće od 67, garaže od 13 metara kvadratnih i zemljišta koje je naslijedio.

Bonus video: