za izgradnju budućeg dvanaestospratnog kondo hotela

Mićunović na vrijeme izmirio i pretposljednju ratu

“Zeta film“ se obavezala da na ime gradnje hotela ukupno u pet godišnjih rata uplati 794.000 eura

41353 pregleda 34 reakcija 31 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Zoran Đurić
Branislav Mićunović, Foto: Zoran Đurić

Budvanska kompanija “Zeta film”, nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića i turskih biznismena, uplatila je prije nekoliko dana 129.753 eura na račun Opštine Budva, pretposljednju ratu na ime komunalija za izgradnju budućeg dvanaestospratnog kondo hotela i kazina sa pet zvjezdica na mjesto porušene zgrade “Zeta filma” nadomak Starog grada.

Time je Mićunović nastavio sa redovnim izmirivanjem obaveza prema Službi za naplatu komunalija Opštine Budva na čijem se čelu nalazi Ninoslav Kaluđerović.

Opština Budva i “Zeta film“ zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama. Ugovorom se “Zeta film“ obavezala da na ime gradnje luksuznog kondo hotela ukupno u pet godišnjih rata uplati 794 hijade eura. Mićunović je odmah 2016. uplatio učešće od 145.972, da bi 2017, 2018. i 2019. izmirio tri godišnje rate od po 129.753. Ostala je još jedna rata sa kamatama.

Kao garanciju da će izmiriti obavezu do 15. decembra 2021, nikšićki biznismen je prvobitno založio atraktivni zemljišni kompleks od 6.470 kvadrata u Reževićima, na koji je Opština Budva u januaru 2017. upisala hipoteku.

Međutim, nakon što je zemljišni kompleks pretprošle goodine prodao za 3,8 miliona kompaniji “Savana commercial retail“, biznismena Veselina Mijača, Mićunović je potom kao garanciju da će izmiriti preostali dio duga za komunalije opštinskoj Službi dao bankovnu garanciju u iznosu od 453 hiljade, koliko mu je tada bilo preostalo da izmiri godišnjih rata sa kamatom. Banka je, s druge strane, Mićunoviću pod hipoteku stavila njegove i nekretnine sina Đorđa u rodnom Nikšiću.

Davanje bankovne garancije opštinskoj Službi za naplatu komunalija, bio je uslov da Opština na drugoj strani skine hipoteku sa zemljišnog kompleksa od 6.500 kvadrata u Reževićima, kako bi Mićunović prodao atraktivnu nekretninu. “Zeta film“ nedavno je povjerila turskoj firmi “ Merit Montenegro“ radove na završetku kondo hotela. Ugovorom, koji su dvije kompanije zaključile krajem avgusta, turska kompanija se uknjižila kao suvlasnik zemlje, i pripašće joj polovina izgrađenog poslovno-apartmanskog kompleksa.

Na mjestu nekadašnje oronule zgrade već je nikla dvanaestoetažna ugrubo završena zgrada, koju je izgradila podgorička kompanija “Bemax“ koju je Mićunovićeva kompanija angažovala i za šta je platila tri miliona eura. Uveliko turska kompanija izvodi radove na završetku kondo hotela.

Ministarstvo održivog razvoja je 2016. izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotela ukupne bruto građevinske površine 15.123 kvadrata. Plan je da u gradnju i opremanje kondo hotela i kazina “Zeta film” uloži 16 miliona eura. Mićunović je i vlasnik zgrade stare Pošte preko puta budućeg kondo hotela, koji je prije dvije godine kupio za tri miliona eura od Atlas grupe Duška Kneževića.

“Zeta film” prošlu godinu poslovala je sa gubitkom od 143.819 eura. Minus u poslovanju Mićunovićeva firma je imala i prethodnih godina, pa je tako 2018. završila sa gubitkom od 1,3 miliona, 2017. sa minusom od 33.751, a 2016. sa negativnim neto rezultatom od 27.395 eura.

Korona i politički haos uticali na pad naplate komunalija

Pandemija koronavirusa, te politička kriza i nasilna smjena vlasti u Budvi uticali su da se naplata komunalija ove godine praktično prepolovi u odnosu na planirano.

Načelnik Ninoslav Kaluđerović je na minulom skupštinskom zasjedanju kazao da je ta služba ostvarila četvorogodišnji plan, jer je do sada naplaćeno 32 miliona eura, ali da bi ove godine naplata bila znatno veća da DPS nije nezakonito smijenio vlast i time otjerao investitore.

Prema zvaničnim podacima, dostavljenim “Vijestima”, Služba je zaključno sa 1. decembrom naplatila 3.029.713 eura, što je trećina od planiranih devet miliona eura.

Od pravnih lica naplaćen je 2.024.521 euro, od građana 981.734 eura, a od legalizacije objekata 23.457 eura. Služba je 2017. naplatila 10,8 miliona eura premašujući plan za 32 odsto, 2018. naplatila je 9,4 miliona eura, čime je premašila plan za 34 odsto, a 2019. premašila je plan za čak 44 odsto naplativši 10,2 miliona eura na ime komunalija.