Klizište ugrozilo Bistricu i put prema manastiru

Ekolozi i mještani upozoravaju na problem na dionici glavnog puta prema Đalovića pećini

5013 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Euromost
Foto: Euromost

Na dionici glavnog puta prema Đalovića pećini od Bistrice do manastira Podvrh, pojavilo se veliko klizište koje je ugrozilo rijeku Bistricu, saopšteno je iz NVO “Euromost”.

Koordinator te organizacije Almer Mekić saopštio je da je toj NVO član ribolovnog društva ”Sinjavac“ i ribočuvar Mehmed Hasanović kazao da su odron primijetili još u maju i da su odmah informisali ribolovno društvo, koje je obavijestilo lokalne i državne institucije.

“On takođe navodi da je klizište koje se sručilo u rijeku Bistricu dosta ugrozilo riblji fond, da se sada Bistrica u ovom dijelu i ne obilazi, jer je dosta uništena zbog izgradnje ove dionice”, naveo je Mekić.

On je saopštio da je toj organizaciji na loše stanje na terenu ukazao i Uglješa Prebiračević, član MZ “Bistrica”. To je Prebiračević potvrdio “Vijestima”.

“Upoznat sam sa ovim velikim problemom klizišta koje nije ugrozilo samo rijeku, već i glavnu dionicu u ovom dijelu od Bistrice do manastira Podvrh i privatna imanja i samo je vrijeme, kada će se ovaj dio dionice sručiti u Bistricu i ugroziti sve koji se kreću ka manastiru Podvrh, kao i put i građane koji se kreću preko Mojstira”, kazao je Prebiračević.

On je naveo da je kao član Mjesne zajednice došao do ugovora o javnoj nabavci između Uprave javnih radova i Crnagoraputa od 18. okrobra 2019. godine. Prebiračević je “Vijestima” kazao da je u članu 17 jasno definisana obaveza da izvođač, firma “Štrabag”, garantuje za kvalitet izvođenja radova, koji su predmet tog ugovora dvije godine nakon primopredaje.

“Međutim, nakon tri mjeseca se pojavljuju veliki propusti izvođača na istoj lokaciji i umjesto da izvođač o svom trošku realizuje propuste, Uprava javnih radova u martu mjesecu 2020. godine, potpisuje novi ugovor sa

Crnagoraputom od 1. aprila 2020. godine, gdje izvođaču dodatno daje 665.153 eura da na istoj lokaciji izvede sanaciju na klizištu od Bistrice do manasatira Podvrh. Ako je to ova lokacija, stanje je isto, ali je očigledno da se novac građana rasipa i pored toga što je obaveza izvođača da rješava svoje propuste, a ne da mu se dodatno daje još više od 600.000 eura, usred teške ekonomske situacije građana Bijelog Polja. Zato sumnjamo da ovdje ima elemenata krivičnog djela i da bi se tužilaštvo trebalo pozabaviti tim ugovorima”, kazao je Prebiračević.

Mekić je rekao da su o ovom slučaju obavijestili ministarstva u novoj Vladi, u čijoj je nadležnosti Uprava javnih radova.Klizište ugrozilo Bistricu i put prema manastiru

Bonus video: