Jokić odbio da izda dozvole za novu gradnju u Kostanjici

Tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS) u nekoliko javnih nastupa Jokiću je preporučivao “da te dozvole treba odbiti“, a takav je stav čak i javno pred kamerama RTCG i potpisala tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović (DPS), kada joj je to kotorski gradonačelnik ponudio

26233 pregleda 357 reakcija 25 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Siniša Luković
Vladimir Jokić, Foto: Siniša Luković

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) poslao je juče kompaniji “A-Y Montenegro“ ukupno osam rješenja o odbijanju njihovih zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za gradnju novih stambeno-poslovnih objekata na području Kostanjice.

Pozivajući se na u međuvremenu van snage stavljeni kontroverzni DUP “Kostanjica” iz 2009. sa izmjenama i dopunama iz 2013, “A-Y Montenegro“ je u septembru, odnosno novembru 2016. Opštini Kotor podnijela osam zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola na parcelama u vlasništvu te firme u Kostanjici, a kojima je tražila da im se omogući gradnja čak tridesetak novih rezidencijalno-turističkih i pomoćnih objekata, ukupne površine skoro 9.600 kvadrata.

Iz tadašnje lokalne vlasti predvođene Demokratama nisu odgovorili na njihov zahtjev, a Jokić je tada javno saopštio da mu ne pada na pamet da potpiše te građevinske dozvole kojima bi se omogućila dalju devastacija prostora Kostanjice i sigurno izbacio Kotor sa liste UNESCO-a. Zbog mogućnosti da Kotor ostane bez statusa UNESCO zaštićenog područja, DPS-om predvođena Vlada je već tada bila uvela i moratorijum na daju gradnju do donošenja novog Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kotora.

Tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS) u nekoliko javnih nastupa Jokiću je preporučivao “da te dozvole treba odbiti“, a takav je stav čak i javno pred kamerama RTCG i potpisala tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović (DPS), kada joj je to kotorski gradonačelnik ponudio. U međuvremenu, pravni zastupnik „A-Y Montenegra“, advokat Nikola Martinović je Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Jokića zbog neodgovaranja na zahtjeve te kompanije da dobije građevinske dozvole, pa je tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića počeo da istražuje kotorskog gradonačelnika i postupanje Opštine u ovim predmetima. Izviđaj SDT-a je bio zastao dok je Kotorom u proteklih nešto više od godinu, upravljao DPS gradonačenilk Željko Aprcović koji je na tu funkciju dispio nakon što je glasom jedne prebjegle odbornice SDP-a, formirana nova većina predvođena DPS-om a koja je smijenila Jokića.

Pogled na Kostanjicu
Pogled na Kostanjicufoto: Martin Kmet

Nakon što je na izborima 30. avgusta, koje je DPS u Kotoru izgubio, Jokić ponovno stupio na funkciju gradonačelnika, i SDT je nastavilo istragu u vezi neizdavanja građevinskih dozvola “A-Y Montenegru“. To je Jokića motivisalo da se prošle nedjelje javno obrati SDT-u tražeći da se organ kojim rukovodi Katnić u najkraćem roku izjasni da li u njegovim radnjama vezano za neizdavanje građevinskih dozvola za mamutsku izgradnju u Kostanjici a koja bi Kotor izbacila sa liste UNESCO, ima krivičnog djela ili ne. Jokić je od SDT-a zatražio da, ako smatraju da je on ili neko od njegovih saradnika počinio krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, preduzmu dalje mjere i uhape ga, ili da SDT konačno pravdi privede bivšeg ministra uređenja prostora i visokog funkcionera DPS Branimira Gvozdenovića koji je direktan učesnik kontroverznih dešavanja sa nezakonitim donošenjem planske dokumentacije za Kostanjicu iz 2009. i 2013. na koju se poziva “A-Y Montenegro”. Katnić za sada na to nije regovao, a Jokić je juče “ljestvicu podigao još više”, poslavši “A-Y Montenegro” rješenja o odbijanju njihovih zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola.

U tim rješenjima, administracija kotorskog gradonačelnika je ponovila genezu problema, ponovo ukazujući na nezakonitost DUP-a Kostanjica iz 2009. i njegovih izmjena i dopuna iz 2013. a koje je aminovao tadašnji ministar Gvozdenović, iako DUP nije bio usklađen sa tada važeim Prostornim planom Opštine Kotor, niti sa međunarodnim obavezama koje Crna Gora ima prema UNESCO-u.

U opširnom obrazloženju razloga za odbijanje zahtjeva “A-Y Montenegra“, Jokić podsjeća na čitav niz domaćih i međunarodnih dokumenata koji bi se prekršili izdavanjem dozvola za toliku gradnju u Kostanjici i podsjeća na stav Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-ICOMOS nakon njihovog boravka u Kotoru novembra 2018. da se “traži permanentno obustavljenje dalje gradnje pod DUP-u, uključujući i ove koje su sada predmet upravnog postupka“.

Odbijajući zahtjeve te kompanije, Opština je naglasila da je u međuvremenu DUP Kostanjica stavljen van snage donošenjem u septembru 2020. novog Prostorno-urbanističkog plana Kotora na koji je dobijena saglasnost UNESCO-a. PUP na parcelama u vlasništvu “A-Y Montenegra“ ne predviđa nikakvu gradnju, već zadržavanje prirodnog zelenila.

Interes države je preči od interesa nepoznatih ofšor kompanija

Osim što je odbio zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola zbog čega ga istražuje SDT, Jokić je tim povodom uputio i dopis predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiču, premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću i ministarki prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesni Bratić.

Podsjećajući ih na genezu problema i ulogu Gvozdenovića u aktivnostima koje su Kotor zamalo izbacile sa liste svjetske kulturne i prirodne baštine, Jokić je čelnike Vlade i Skupštine informisao i da je od Katnića i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića zatražio da SPO preduzme “mjere i radnje protiv Branimira Gvozdenovića i drugih NN lica, a povodom nezakonitog davanja saglasnosti na predlog DUP-a Kostanjica 2009. godine, kao i njegovog nezakonitog proudžavanja 2013. godine, kao i da se ispita porijeklo novca i kapitala privrednog društva ‘A-Y Montenegro’, kako bi se bez dileme utvrdilo da li iza osnivača ovog preduzeća, preduzeća ‘A-Y Kostanjica’ registrovanog na Džerzi Kanalskim ostrvima stoje legalna sredstva ili su ta sredstva stečena nekim krivičnim djelom, o čemu sam većinu informacija, saznanja, indicija i činjenica saopštio dajući izjavu u svojstvu građanina u februaru 2020. godine pred ovim organom”.

“Duboko uvjeren u to da ste kao nosioci najvažnijih državnih funkcija opredijeljeni da se očuva najprije jedinstvena univerzalna vrijednost zaštićenog područja Kotora, a potom i da interes države Crne Gore držite iznad interesa nepoznatih ofšor kompanija i njihovih ćerki firmi, smatrao sam svojom obavezom da vas upoznam u najkraćem sa dešavanjima u ovom slučaju. Kako je u pitanju izuzetno kompleksan slučaj, koji zahtijeva širu elaboraciju, a čiji rezultat može imati nepopravljive posljedice po međunarodni ugled Crne Gore i prostor Kotora, molim vas da preduzmete mjere iz svoje nadležnosti, te da u najskorijem roku, u skladu sa vašim obavezama, nađete vremena za susret i zajednički sastanak u cilju definisanja daljih politika prema ovom osjetljivom području i procesima”, navodi se u pismu Jokića čelnicima Vlade i Skupštine.