Šta će pljevaljskoj biblioteci pravnik?

Opozicija u Pljevljima sumnja da je u pitanju partijsko zaposlenje, iz biblioteke to demantuju

8613 pregleda 11 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Narodna biblioteka “Stevan Samardžić” u Pljevljima zaposlila je pravnika, iako u toj javnoj ustanovi radi samo 13 zaposlenih.

Biblioteka u Pljevljima osnovana je 1944. godine i nikada do sada nije imala sistematizovano radon mjesto pravnika, a iz opozicije tvrde da na taj način vladajući DPS pokušava da zaposli svoje kadrove, nakon što su izgubili vlast na izborima 30. avgusta.

Direktorica biblioteke Đina Bajčeta demantuje te navode.

“Napravila sam grešku što pravnika nisam zaposlila još prije pet godina kada sam izabrana za direktoricu biblioteke. Postojali su problemi odranije za koje mi je bila potrebna pravna pomoć. Smatram i da bi svaka javna ustanova trebalo da ima pravnika. Ja sam se uvijek plašila da ne napravim neki pravni propust i zbog toga sam odlučila da zaposlim pravnika koji bi nas zastupao”, rekla je Bajčeta, koja je po struci profesor razredne nastave.

Ona tvrdi da se ne radi ni o kakvom partijskom zapošljavanju i udomljavanju kadrova, te da se prilikom izbora rukovodila stručnošću kandidata.

Bajčeta kaže da je sve urađeno po zakonu te da je izmjenama pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno radno mjesto pravnika. Kazala je i da je to konstatovao i inspektor rada koji je prije nekoliko dana posjetio tu ustanovu.

Odbornik Demokrata u Skupštini opštine Pljevlja Nikola Rovčanin kazao je da je radno mjesto pravnika u gradskoj biblioteci izmišljeno i da je to klasičan primjer partijskog zapošljavanja DPS kadrova.

“Oni su osnovali Centar za kulturu s ambicijom da smanje troškove svih ostalih ustanova, odnosno da Centar vrši te poslove za koje je vezan pravnik-ekonomista. Na to ih i zakon obavezuje. Međutim, oni ne samo što su osnovali Centar za kulturu, nego i u pojedinačnim ustanovama kreću sa zapošljavanjem pravnika kao što je slučaj sa bibliotekom i time vrše klasično bezakonje i partijsko zapošljavanje. Radno mjesto je izmišljeno. Pravnik u biblioteci neće imati nikakvog posla”, tvrdi Rovčanin.

On podsjeća da gradska biblioteka finansijski nije samostalan organ i da se zarade zaposlenima isplaćuju iz opštinskog budžeta.

“Zapošljavanje pravnika u gradkoj biblioteci je dodatni udar na opštinski budžet”, rekao je Rovčanin.

Odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kaže da se nesumnjivo radi o partijskom zapošljavanju i izmišljanju radnih mjesta, na teret građana.

“To je samo finale partijskog zapošljavanja. Bez provjere mogu da tvrdim da tamo nije zaposlen niko ko pripada opoziciji. Mogu samo da kažem: blago tom pravniku koji je zaposlen u biblioteci jer počinje kao pravi penzioner i završiće kao penzioner, s obzirom da tamo nema posla”, rekao je Bajić, koji je do penzionisanja radio kao jedini pravnik u pljevaljskoj bolnici, koja ima oko 300 zaposlenih.

Povećali godišnju članarinu sa pet na deset eura

Gradska biblioteka povećala je cijenu godišnje članarine sa pet na deset eura. Direktorica biblioteke kaže da je cijena za penzionere i studente ostala ista i da će oni kao i do sada plaćati godišnju članarinu pet eura.

Kazala je i da je člnarina besplatna za predškosku djecu, slijepa i druge osobe sa invaliditetom.

“Cijenu smo uskladili sa cijenaama u drugim bibliotekama. Ja smatram da je i to simbolična cijena. Novac od članarine koristimo za nabavku knjiga”, rekla je Bajčeta.

Bonus video: