Porasla nezaposlenost mladih žena u Crnoj Gori

Cilj projekta Osnaži.me osnaživanje i podsticanje žena uzrasta od 17 do 25 godina sa sjevera

3247 pregleda 2 komentar(a)
Projekat pokrenuo Omladinski klub Berane, Foto: V+o Communication
Projekat pokrenuo Omladinski klub Berane, Foto: V+o Communication

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iz jula ove godine, stopa nezaposlenosti mladih žena uzrasta od 17 do 25 godina povećana je za pet odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Opštine na sjeveru Crne Gore su i dalje na vrhu liste prema broju nezaposlenosti mladih žena u odnosu na ostala područja države.

Sa ciljem da se podstaknu i osnaže mlade žene uzrasta od 17 do 25 godina na sjeveru Crne Gore, da preuzmu inicijativu i pokrenu se u pogledu svog formalnog i neformalnog obrazovanja, preduzetništva i razvoja karijere pokrenut je nacionalni projekat Osnaži.me. Projekat je pokrenuo Omladinski klub Berane, a uz podršku agencije V+O Communication i realizuje se pod pokroviteljstvom Coca-Cola fondacije, uz podršku Ministarstva sporta i mladih, Opština Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja i Plav.

“Nedovoljna mogućnost karijernog napredovanja i prilika za neformalno obrazovanje i dalje predstavlja veliki izazov za mlade žene koje žele da se usavršavaju i razviju na polju svoje karijere. Zanimljiv podatak je da u pogledu preduzetništva i pokretanja privatnog biznisa, mušku populaciju karakteriše značajno veći stepen preduzetničke aktivnosti, odnosno sopstveni posao posjeduje 24,6 odsto muškaraca, dok ovaj vid poslovanja obavlja svega 9,8 odsto žena”, saopšteno je iz agencije “V+O Communication”.

Kazali su da su tokom ljeta, kao odgovor na aktuelne probleme sa kojima se mlade žene suočavaju u polju ličnog usavrašavanja, organizovane Online StartUp edukativne radionice za više od 130 mladih žena iz Berana, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, Pljevalja i Plava.

“Mlade žene su imale priliku da dobiju konkretne savete na temu kako da apliciraju za dobijanje početnih sredstava kako bi pokrenule svoj biznis. Veliki procenat mladih žena izjasnilo se kako razmišlja o pokretanju privatnog biznisa, ali da imaju poteškoće u pronalaženju sredstava, kao i da su im šanse za pronalaženje posla nakon završene srednje škole i fakulteta dosta male”, piše u saopštenju.

Bonus video: