MZ Potkrajci: Spriječićemo izgradnju kolektora

Tribinu je organizovao Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj. Pored predstavnika obrađivača elaborata Aleksandra Duborije, učestvovali su predstavnici Direkcije za izgradnju i investicije Opšine Bijelo Polje

1178 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Mjesne zajednice Potkrajci, Strojtanica i Njegnjevo iskoristiće sva pravna sredstva kako bi spriječili izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Poktrajcima, a ako ne uspijemo na taj način, založićemo i svoje živote.

To je kazao Alen Omerović, predstavnik MZ “Potkrajci”, ispred građana tih mjesnih zajednica na juče održanoj centralnoj javnoj raspravi povodom davanja saglasnosti na elaborate procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bijelom Polju.

Tribinu je organizovao Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj. Pored predstavnika obrađivača elaborata Aleksandra Duborije, učestvovali su predstavnici Direkcije za izgradnju i investicije Opšine Bijelo Polje.

Sreten Kojović, mještanin Strojtanice, je rekao da građani tih mjesta traže da se lokacija postrojenja pomjeri tri kilometra nizvodno, i da se razmišlja 50 godina unaprijed.

“Pored problema oko zabilježbe restitucije, stanovnici ovih naselja se od 2014. godine protive izgradnji na toj lokaciji. Tražimo da se obuhvate naselja nizvodno, kako ne bi smo za par godina radili male kolektore za te djelove”, kazao je Kojović.

Dževad Omerović je kazao da se građani plaše opstanku ljudi iz naselja koje broji više od 2.000 stanovnika sa oko 250 kuća samo u Potkrajcima. “Nevjerovatno je da kolektor ne obuhvata ovoliko naselje, kao ni Strojtanicu, Njegnjevo, Kanje i druge mjesne zajednice nizvodno. Uz to, na samom rubu kolektora, uz obalu Lima egzistira romsko naselje, pa se pitamo šta će biti sa njima, hoće li se seliti. Tražimo i borimo se za to da se kolektor odveze još tri kilometra nizvodno ili da se izmjesti na 700 metara uzvodno, gdje nema kuća i gdje ne postoji nijedan priključak kuća”, kazao je Omerović.

Vehbo Čoković iz NVO “Novi put” je ukazao da je prilikom planiranja postrojenja prisutna samovolja i korupcija, te da će od Specijalnog tužilaštva zatražiti da se preispita kompletna dokumentacija u vezi sa postrojenjem

Bonus video: