Protest kolašinskih ugostiteljskih radnika: Tražimo uslove da preživimo

„Ovo je sada već pokušaj da se održimo egzistencijalno, a ne da zaradimo. Jedva smo dočekali ovu turističku sezonu, a zbog mjera, koje su donesene prije tri dana, imali smo ogroman broj otkazivanja rezervacija. Nešto što smo mjesec i više stvarali propalo je za dva sata. U panici smo“, kazao je u ime svojih kolega Duško Raketić, valasnik apartmana

12976 pregleda 590 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinski hotelijeri, izdavaoci smještaja i ugostitelji, sa protesta, organizovanog danas na Trgu borca, uputili su apel nadležnima da im omoguće uslove da „prežive od svog posla“ .

Oni su tražili ublažavanje mjera Ministarstva zdravlja, u borbi protiv korona virusa. Prije svega, poručeno je sa protesta, treba ukinuti zabranu međugradskog saobraćaja vikendom, omogućiti rad restoranima i kafićima tokom praznika i povećati dozvoljeni broj lica u privatnom smještaju.

„Ovo je sada već pokušaj da se održimo egzistencijalno, a ne da zaradimo. Jedva smo dočekali ovu turističku sezonu, a zbog mjera, koje su donesene prije tri dana, imali smo ogroman broj otkazivanja rezervacija. Nešto što smo mjesec i više stvarali propalo je za dva sata. U panici smo“, kazao je u ime svojih kolega Duško Raketić, valasnik apartmana.

On je tvrdi da su informacije vezane za mjere vrlo nejasne i dvosmislene. Objasnio je da predstavnici turističke privrede „ne traže nepoštovanje mjere okupljanja niti na bilo koji način žele da pogoršaju epidemiološku situaciju“.

Protest Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

„Nije to ni u interesu nas i naših porodica. Molimo nadležne da shvate da smo u jakoj nezavodnoj situaciji nakon prošle neuspješne zime i loše ljetnje turističke sezone. Ovo je priča o egzistenciji, a ne o profitu“, poručeno je sa protesta.

Raketić je rekao da traženje PCR testa za ulazak u državu, u stavari, „znači zatvorenu granice“. Ne može se, objasnio je on , očekivati da višečlana porodica iz inostranstva, „da bi ušli u Crnu Goru, plate 300 eura samo za test na koronu#“.

Turističke poslenike na protestu su podržali i odbornički klubovi u lokalnom parlamentu. Nakon što je prekinuta sjednica SO, odbornici i vlasti i poozicije pridružili su se sugrađanima.

„Treba razumjeti poziciju naše turističke prirode. Potrebno je naći modele da se ublaže mjere da bi turistička privreda mogla da funkcionište. Smatram da će nadležne institucije dobro sagledati ovu situaciju i pokušati da nađu mjere, koje naravno ne bi ugrozile zdravlje, a omogućile bi bolje funkcionisanje i potreban balans za odvijanje turističek sezone“, kazao je predsjednik opštine Milosav Bulatović.

Mjere treba, kazao je predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić, ublažiti na racionalan način. Prema njegovim riječima „treba donositi stručnije odluke kada je riječ o epidemiloškoj situaciji“.

„Minula dva dana pokazalo da pojedine mjere namaju logike i treba ih prilagoditi situaciji na terenu. Imali smo obećanje nove Vlade da će se čuti glas građana, pa se nadam da će se to primijeniti u praksi i da će se glas i ovih ljudi uvažiti. Smatram da, istovremeno, moramo biti svjesni da je zdravlje građana najvažnije. Takođe, ne smijemo zaboraviti sve one koji se sada liječe od korona virusa, kao ni koliko je smrti uzrokovao taj virus“, kazao je Đukić.

Prema riječima šefa odborničkog kluba i poslanik Demokrata Vladimira Martinovića, podrška Kolašincima koji žive od turizma je neophodna, jer je njihova egzistencija ugrožena.

„Međutim, smatram da su aktuelne mejre mnogo povoljnije u odnosu na one NKT Milutina Simovića. Bivša državna vlast je dovela do ovakvog stanja. Sada je potrebno je da nadležno ministarstvo, ukoliko to dozvoljava epidemiološka situacija i zakoni, razmotri sve mjere, kako bi na neki način olakšali ljudima koji se bave turizmom. Naša podrška je u smislu onoga što bi moglo da se pomogne, a da dodatno ne ugrozi zdravlje svih naših građana“, poručio je šef odborničkog kluba Demokrata.

Prema riječima šefa odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Duška Šćepanovića, ta partija je u lokalnom parlamentu pokrenula incijativu, koja je je sadržala zahtjeve predstavnika turističke privrede. Oni su, na sastanku, prije nekoliko dana tražili dozvoljen međugradski saobraćaj tokom vikenda i za vrijeme praznika, tokom cijele sezone. Takođe, i rad ugostiteljskih objekata do 20 sati, tokom praznika, ukidanje mjere o ograničavanju broja osoba u provatnom smještaju, kao i da se da se gostima iz Albanije omogući ulazak u Crnu Goru i sa drugim vrstama testova osim PCR.

„Nažalost, od ostalih odborničkih klubova nijesmo dobili podršku za tu incijativu. Naša incijativa nije bila ni politička ni politikanska priča, već želja da se pomogne svakom sugrađaninu koji se bavi turizmom i ugostiteljstvom“, rekao je on.

Bonus video: