Skupština opštine Bijelo Polje usvojila je budžet za 2021. godinu i Program uređenja prostora

“Ovakav budžet niti je realan niti ostvariv, a da su odbornici SNP u pravu govori podatak o rebalansima budžeta, koji potvrđuju da se i ono što se isplanira ne ostvari kako je trebalo”, kazao je Miomir Mijo Vojinović (SNP)

5470 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice Skupštine opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Skupština opštine Bijelo Polje usvojila je budžet za 2021. godinu vrijedan 13,88 miliona eura.

"Budžet garantuje svim budžetskim korisnicima stabilnost finansiranja. Uz nastavak ušteda unutar Opštine, imaćemo dovoljno sredstava da ostvarimo sve programske ciljeve i nastavimo dinamičan razvoj Bijelog Polja", kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Iz SNP-a su kazali da neće glasati za budžet, jer je neostvariv.

“Ovakav budžet niti je realan niti ostvariv, a da su odbornici SNP u pravu govori podatak o rebalansima budžeta, koji potvrđuju da se i ono što se isplanira ne ostvari kako je trebalo”, kazao je Miomir Mijo Vojinović (SNP).

On je posebno istakao i stavku subvencija.

“U 2019. godini subvencije su bile 80 hiljada, a u ovoj su bile manje za 15 hiljada. Imamo stavku pomoć kovid ugroženim djelatnostima od svega 21 hiljada eura. Je li moguće sa toliko novca pomoći sve one djelatnosti koji su ugrožene”, pitao je Vojinović.

On jenaveo i problem kombi autoprevoznika, koji su najavili mogućnost ukidanja linija.

Adnan Striković (SD) je kazao je plan budžeta ambiciozan, obzirom na neizvjesnost u ovoj i narednoj godini zbog situacije sa korona virusom.

Iz SDP-a i Demoktara tražili su odgovor zbog čega se iznos sredstava koje Opština budžetom daje Radiju BIjelo Polje, umjesto 160 hiljada eura povećava za više od 35 odsto, od predviđenog.

“Po meni je takav predlog apsolutno neprihvatljiv. Glavni razlog zato što taj radio nikada ne podnosi izvještaje o utrošenim sredstvima i iznos od 220 hiljada eura djeluje franapantno”, kazao je Striković.

Na isti problem ukazale su i Demoktate. Marko Ljujić govoreći o planiranom povećanju sredstava Radiju BIjelo Polje kazao da je bolje da se ta sredstva preusmjere za sport, dok je njegova koleginica Bojana Furtula predložila da se sredstva umjesto Radiju usmjere Vodovodu "Bistrica" za kupovinu neophodne mehanizacije ili Parking servisu, koji se sam finansira i neće biti u stanju da isplati plate zaposlenima.

Ljujić je zamjerio je Opštini koja “u eri novijih tehnologija za fiksnu telefoniju planira da u 2021. godini potroši 14.520 eura, što znači da će mjesečno trošiti 1.200 eura.

On je ukazao na loše uslove područnog odjeljenja OŠ "Risto Ratković" u Pripčićima, koja je u katastrofalnom stanju.

Smolović je, odgovarajući na primjedbe opozicije, rekao da se povećavaju sredstva za doprinose zaposlenima i naveo da se ne radi o povećanju broj zaposlenih, već o “tehničkom knjiženju, gdje se plate koje kasne recimo tri mjeseca, po sugestiji revizora knjiže u ovoj godini”.

“Broj zaposlenih u decembru prošle godine je iznosio 311, a ove 302. I ne planiramo povećanje, osim na deficitarnim mjestima”, kazao je Smolović. Kada su u pitanju troškovi reprezentacije, o kojima su takođe ukazivali iz opozicije, Smolović je oblasnio da je od planiranih 23 hiljade, u ovoj potrošeno pet hiljada eura manje, a da je za 2021. godinu za tu stavku je planirano 13 hiljada eura.

Smolović je odgovarajući na primjedbe Demokrata o velikim troškovima reprezentacije opštinskih službenika, te rashodima za gorivo, kazao da su u Opštini Berane, u kojima ta partija vrši vlasti, iznosi za službena putovanja tri puta veći.

“Poređenja radi, službena putovanja u Opštini Berane su 42 hiljade eura, kod nas 15.400. eura, iako je Bijelo Polje veća opština. Rashodi za gorivo su 47 hiljada eura, razlika do 56 hiljada su troškovi grijanja ( dio za lož ulje). Ta stavka u Opštini Berane je 60 hiljada eura. Ja vozim privatno auto, kao i oba potpredsjednika i predsjednica Skupštine, ja vas molim da pokažete to tamo gdje ste kupili novog “mercedesa” predsjedniku Opštine od 65 hiljada eura, a gdje ste vi na vlasti”, kazao je Smolović.

Odgovarajući na primjedbe SNP-a da je planirani budžet neostvariv, Smolović je kazao da je u ovoj godini i ostvaren 102 odsto, dakle i premašen.

Što se tiče Radija Bijelo Polje Smolović se pozvao na Zakon o elektronskim medijima koji tretira “nezavisne javne emitere”.

“Nema kontrole nad nezavisnim javnim emiterom. Njega kontroliše nezavisno tijelo, koje bira ova skuština, odnosno upravni odbor, sačinjen od profesionalaca. Taj upravni odbor, usvaja finansijski izvještaj i objavljuje ga javno na tom radiju”, kazao je Smolović, objašnjavajući da je povećanje novca Radiju potrebno za opremu, koja nije mijenjana od osamdesetih godina. Adnan Striković (SDP) da bi sve bilo prihvatljivije da se zaista radi o nezavisnom mediju. Ukazao je da u Radiju Bijelo Polje nema nezavisne misli i nezavisnog stava i da je u tome problem.

Odbornici su juče usvojili i Program uređenja prostora za 2021. godinu, za koji su planirana sredstva u iznosu od 21.581.000 eura.

"Za izgradnju objekata od posebnog značaja za opštinu biće izdvojeno 9.050.000 eura", saopštila je Aleksandra Bošković iz Sekretarijata za uređenje prostora. Za izradu tehničke dokumentacije izdvaja se 437.500, dok će u lokalnu infrastrukturu biti uloženo 9.536.500,00 eura.

Bonus video: