KOR: Klica davno zaslužio smjenu, sve je poharao i za sobom ostavio pustoš

“Kao što smo i ranije, još jednom ukazujemo da je dolaskom Klice na čelo Nacionalnih parkova Crne Gore, počeo totalni kolaps svakog vida pravičnog upravljanja nacionalnim blagom”, kazali su iz KOR-a.

19357 pregleda 12 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić

Koalicija za održivi razvoj pozdravlja odluku Upravnog odbora Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore koji je smijenio direktora tog preduzeća Elvira Klicu, čime je ispunjen jedan od naših zahtjeva sa prvog svegrađanskog ekološkog protesta 20. septembra 2019. godine, naveli su u saopštenju.

“Kao što smo i ranije, još jednom ukazujemo da je dolaskom Klice na čelo Nacionalnih parkova Crne Gore, počeo totalni kolaps svakog vida pravičnog upravljanja nacionalnim blagom. Krivolov, ilegalna gradnja, masovno partijsko zapošljavanje nisu bili dovoljni da ga bivša vlast smijeni, već su čak nagradili tog direketora dodijeljivanjem stana u Podgorici”, kazali su iz KOR-a.

Oni ističu da se za vrijeme njegovog upravljanja Nacionalnim Parkovima desila devastacija ribljeg fonda, ilegalna gradnja i narušavanje flore i faune Skadarskog jezera, tender za električni voz od 300.000 eura, neodrađivanje plana saniranja budućeg nestanka Biogradskog jezera.

“Ignorisao je stvaranje deponija guma i malverzacije vezane za naplatu karata za lokalitet NP Lovćen. Nije spriječena, već je naprotiv pružena asistencija u planovima za izgradnju bungalova na Crnom jezeru, projektu Čedi kod vojnog odmarališta, skijalištu Panalj, nekontrolisanoj sječi šume unutar i van granica NP Durmitor kao i izostanak poštovanja smjernica UNESCO-a za proširenje granica NP Durmitor ka Sinjajevini i Pivi kao nadoknada za teritorije izuzete 2005. godine Samo ovih par stvari su dokaz da Klica nije upravljao parkovima u njihovom i interesu građana, već se pobrinuo da zbrine sebe i partijske drugove”, kažu u KOR-u.

Od novog direktora, kako kažu, ko god bio i Upravnog odbora očekuju da će slušati građane i struku, da će im priroda biti ispred partije, jer Nacionalni parkovi treba da se šire, a ne da se uništavaju i sakate.

“KOR će ostati ono što je bio, konstruktivni partner, ali i žestoki kritičar svih poteza koji su suprotni interesima ekološke Crne Gore”, poručuju u KOR-u.

Bonus video: