"Na novoj listi ljekovi za dijabetičare, onkološke pacijente, medikamenti protiv hipertenzije i infektivnih bolesti"

Vlada je usvojila Predlog Odluke o utvrđivanju liste ljekova, kojim se predviđen drugačiji koncept ljekova koji se izdaju i propisuju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje
136 pregleda 0 komentar(a)
Olgica Knežević, Foto: Screenshot (YouTube)
Olgica Knežević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.12.2017. 20:07h

Na novoj listi ljekova naći će se novi ljekovi za dijabetičare i onkološke pacijente, medikamenti protiv hipertenzije i infektivnih bolesti, najavljeno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Vlada je danas usvojila Predlog Odluke o utvrđivanju liste ljekova, kojim se predviđen drugačiji koncept ljekova koji se izdaju i propisuju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Članica Komisije za stavljanje i skidanje ljekova sa liste u Ministarstvu zdravlja Olgica Knežević kazala je danas nakon sjednice Vlade da će se na osnovnoj listi naći svi ljekovi koji se dobijaju u apotekama i u zdravstvenim ustanovama, dok će se na doplatnoj naći paralele ljekova.

Ljekovi sa osnovne liste besplatni su za pacijente. Doplatna lista podrazumijeva da građani plaćaju razliku, koja iznosi 5 do 48 odsto, u odnosu na paralelu sa osnovne liste.

"Prilikom izrade nove liste postakli smo konkurentnost u cilju smanjenja cijene lijeka, kako ne bi dolazilo do monopola ili favorizovanja bilo kog ponuđača", rekla je Knežević.

Ona je kazala da je Ministarstvo proširilo pregovaračke mogućnosti države i da su postignute niže cijene sa nove, kao i ljekove koji su već bili na listi.

Dodala je da su sa stare liste skinuti ljekovi koji više ne odgovaraju uslovima savremene terapije, ne zadovoljavaju kriterijume u pogledu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti, kojima je istekla dozvola za lijek i za one za koje proizvođač nije dostavio saglasnost za utvrđivanje cijena u skladu sa Vladinom Uredbom.

Ona je istakla da su na novoj listi savremeni ljekovi za dijabetičare, nova savremena insulinska terapija, trombolitička terapija, ljekovi za hipertenziju, novi medikamenti za infektivne bolesti, posebno za HIV i hepatitis C, ljekovi za transplantacioni program, autoimune bolesti, psihijatrijske bolesti, kancer...

Dodala je da je bezglutensko brašno od oba proizvođača na osnovnoj listi i da ranjive grupe pacijenata koje ga koriste na taj način imaju mogućnost izbora.

Kneževićeva je kazala da su proširene terapijske opcije, kako bi se uvrstila na listu dijetetska sredstva za osjetljive grupe pacijenata – djecu, onkološke pacijente. Istakla je da su svi biološki, kao i biološki slični ljekovi, adekvatno pozicionirani na listi.

Ona je zaključila da će sam predlog nove liste da doprinese poboljšanju zdravlja osiguranika, posebno u početku bolesti, smanjenju komplikacija i produženog liječenja, kao i kvalitetu života pacijenata.

Bonus video: