Božićna misa u barskoj konkatedrali: Prisustvovali premijer Krivokapić i ministar pravde

Nadbiskup barski posebno pozdravio sveštenika SPC Slobodana Zekovića

58481 pregleda 2020 reakcija 90 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar pravde Vladimir Leposavić prisustvovali su božićnoj misi u konkatedrali Svetog Petra Apostola u Baru.

Na Svetu misu stigli su tačno u ponoć a na ulazu su im građani poželjeli dobrodošlicu.

Nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj, koji je služio Svetu misu, na početku je pozdravio premijera i poželio mu dobordošlicu. Pozdrave je uputio i ministru pravde, predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, potpredsjedniku Draganu Novakoviću Cakanu, predsjednici lokalne skupštine Mileni Božović, i predsjedniku Opštine Tuzi Niku Gjeloshaju.

Poseban pozdrav i dobordošlicu imao je za sveštenika Srpske pravoslavne crkve Slobodana Zekovića. "Nakon ovog Božica nastavićemo kod vas slaviti Božić", poručio mu je.

Nadbiskup barski zahvalio se Ministarstvu zdravlja jer je imalo razumijevanja za vjeru i ovaj sveti praznik te im omogućilo da se on obilježi. U svojim molitvama je pomenuo žrtvu medicinskih radnika i svih onih koji rade za dobrobit i zdravlje društva. Istakao je važnost sloge, ljubavi i mira u ovim teškim vremenima.

Kazao je da ovaj Božić svi posebno doživljavaju jer je godina bila jako teška u zdravstvenom, ekonomskom i emotivnom pogledu.

On je slušaoce oslovljavao sa “braćo i sestre” jer, kako je kazao, nijesu svi u sali vjernici ali svi su ljudi, prijatelji i porodica.

Prisutnima se obratio i na albanskom jeziku.

Vjerska svečanost trajala je malo više od sat vremena a neki obredi nijesu u potpunosti održani radi zdravstvene situacije. "Pozivam vas da mir širite srcem", kazao je Nadbiskup prisutnima.

Sva mjesta u konkatedrali bila su popunjena i svi prisutni su nosili zaštitne maske, dok se nijesu u potpunosti pridržavali socijalne distance.

Premijer je ranije danas još jednom pozvao vjernike da poštuju epidemiološke mjere.

Rimokatolička crkva i ostale hrišćanske crkve koje računaju vrijeme po Gregorijanskom kalendaru, 25. decembra slave Božić. On se smatra najradosnijim praznikom i slavi rođenje Isusa Hrista.

Bonus video: