Podgoričanima skuplja voda

U ponedjeljak na sjednici SO Podgorica

7456 pregleda 134 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Odbor direktora podgoričkog “Vodovoda” dostavio je odbornicima Skupštine Glavnog grada Odluku o predlogu cijena vode za iduću godinu, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine Podgorice u ponedjeljak.

Iz dokumenta je nejasno da li će i koliko voda poskupiti za pravna i fizička lica, a nevedeno je da je Odluka usvojena na sjednici Odbora direktora 16 novembra, na osnovu izvještaja Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Kako su “Vijesti” pisale, planirano je uvećavanje cijena vode i kanalizacije za građane Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Šavnika, Berana, Mojkovca, Plava, Plužina, Pljevalja, Tivta i Ulcinja. Niže cijene vode planirane su za Herceg Novi i Kotor.

Skuplje račune za vodu trabalo bi da plaćaju firme u Danilovgradu, Nikšiću i Šavniku. Računi bi trebalo da budu niži za firme iz Podgorice, Berana, Mojkovca, Plava, Plužina, Pljevalja, Herceg Novog, Kotora i Tivta, dok će u Ulcinju ostati ista cijena za tu kategoriju potrošača.

Građani i privreda od januara će plaćati račun za “vodu i kanalizaciju” po novom cjenovniku koji su utvrdila opštinska preduzeća za vodovod i kanalizaciju (VIK) na osnovu nove metodologije RAE, što u nekim opštinama dovodi do povećanja cijena, a u pojedinim do smanjenja.

Iz podgoričkog “Vodovoda” su u maju 2017. godine najavljivali da će promijeniti cjenovnik po kojem će biti izjednačen za pravna i fizička lica.

Tadašnji predlog je bio da će voda za domaćinstva poskupiti za 23,8 odsto. Odluku o poskupljenju je tada donio odbor direktora preduzeća, a potpisao je Vladan Vučelić, tadašnji izvršni direktor, ali ta odluka nikada nije došla na dnevni red Skupštine Glavnog grada.

Cijena kubika vode sa PDV-om za domaćinstva u Podgorici sada je 40 centi, a 25 centi je kubik kanalizacije.

Pravna lica iz prve kategorije vodu plaćaju 1,33 eura po kubiku a kanalizaciju 0,66 eura, dok oni iz A kategorije vodu plaćaju 1,14, a kanalizaciju 0,57 eura po kubiku.

U RAE objašnjavaju da je cijena za 2021. godinu utvrđena tako da pokrije opravdane troškove poslovanja vodovodnih preduzeća i sastoji se od fiksnog dijela (koji ne zavisi od potrošnje) i varijabilnog dijela cijene usluge javnog vodosnabdijevanja i prihvatanja i odvođenja komunalno otpadne vode i cijene usluge njenog prečišćavanja.

Cijena vode u Podgorici promijenjena je u avgustu 2011. godine kada je sa 22 centa povećana na 0,40 eura po kubiku

Bonus video: