Bratić u posjeti HN: Prioritet izgradnja škole u Igalu, dogovoreno inteziviranje saradnje u narednom periodu

“U razgovoru smo naglasili da je Opština Herceg Novi ušla u rekontrukciju objekata kulture, kao što su Njegoševa škola, Kuća nobelovca Iva Andrića, paviljon zgrade Gradske muzike, kojima su danas potpuno promijenjeni izgled i namjena prostora”, dodao je Katić

7808 pregleda 3 komentar(a)
Bratić u posjeti Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi
Bratić u posjeti Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta intenziviraće saradnju u cilju izgradnje škole u Igalu, dogovoreno je tokom posjete resorne ministarke Vesne Bratić tom gradu.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić naveo je da je na sastanku predstavnika državne i lokalne vlasti istaknut problem izgradnje škole u Igalu kao primarni.

“Dogovoreno je da Opština i nadležno Ministarstvo intenziviraju saradnju u narednom periodu, kako bi Igalo konačno dobilo školu kakvu i zaslužuje”, kazao je Katić.

On je sa Bratić razgovarao o objektima koji su od istorijskog značaja za Herceg Novi, a koji su danas, kako je naveo, u veoma zapuštenom stanju.

“U razgovoru smo naglasili da je Opština Herceg Novi ušla u rekontrukciju objekata kulture, kao što su Njegoševa škola, Kuća nobelovca Iva Andrića, paviljon zgrade Gradske muzike, kojima su danas potpuno promijenjeni izgled i namjena prostora”, dodao je Katić.

Prema njegovim riječima, posebno su se osvrnuli na dva objekta koja su veoma značajna za Herceg Novi, a za koje, kako je rekao, nijesu imali razumijevanje prethodnog režima.

“To su škola u Srbini („Srpska zakladna pomorska škola“), koja pod hitno treba da doživi obnovu, i palata Burovina, koja je nekada bila Muzička škola u centru Herceg Novog, a koja bi trebalo da bude ustupljena Opštini Herceg Novi na neki određeni period, kako bi se tamo obezbijedio prostor za kulturne institucije, u prvom redu Hercegnovsko pozorište”, naglasio je Katić.

On je naveo da su predstavnici lokalne uprave upoznali Bratić sa procedurom upisa tvrđave Forte mare na UNESCO listu, istakavši da će se sa posebnom pažnjom pratiti taj proces.

“Očekujemo da tokom sljedeće godine Herceg Novi konačno dobije jednu tvrđavu koja će biti na listi UNESCO-a, što će nam biti posebno zadovoljstvo jer smo mi kao Opština uložili velike napore kako bi se ta ideja u konačnom reliazovala”, kazao je Katić.

On je dodao da je sanacija Kanli kule prepoznata kao veliki problem i da je došlo do određenih zastoja nakon raspisivanja tendera.

“Posao se mora nastaviti, u smislu stabilizacije terena, na osnovu trenutnog ispitivanja terena oko tvrđave, kako bi se definitivno u skladu sa svim konzervatorkim i arhitektonskim uslovima obnovila", naglasio je Katić.

Bratić je kazala da je Herceg Novi izuzetno značajan za Crnu Goru i da je to jedna od najznačajnijih, najljepših i najgostoljubivijih destinacija i mjesto koje spaja različita kulturna i vjerska naslijeđa.

“Već godinama su potrebe Opštine besprizorno i grubo zapostavljane od strane bivšeg režima. Zato je u planu našeg resora izmjena takve politike, jer su građani ove opštine, kao i građani svih drugih u Crnoj Gori, to zaslužili”, poručila je Bratić.

Bratić je naglasila da je prioritet i fokus Vlade promjena dosadašnjeg načina upravljanja.

„Promjena, a ne zamjena“, navela je Bratić.

Ona je, u obraćanju predstavnicima medijima nakon sastanka sa rukovodstvom Opštine Herceg Novi, kazala da je cilj da se upoznaju sa predstavnicima prosvjetne i kulturne zajednice.

“I na taj način pokažemo da nam je cilj da praktično i brzo rješavamo probleme na terenu, što i jeste agenda cijele Vlade”, navela je Bratić.

Kako je kazala, u centru politika Vlade je građanin, bez obzira na ideološka ubjeđenja.

“Moram da kažem da sam impresionirana načinom na koji je ova lokalna zajednica uspjela da uloži u razvoj kulture, prosvjete i sporta, bez pomoći ili sa vrlo malo pomoći Podgorice, odnosno bivših vlada”, rekla je Bratić.

Prema njenim riječima, ono što je Katić uspio da napravi u Herceg Novom trebalo bi da bude uzor na državnom nivou.

“I da nam bude primjer dobre prakse kako svaki građanin jeste u centru, kako se ideološki i politički ne diskriminišu ljudi, kako se dobro domaćinski upravlja”, zaključila je Bratić.

Bonus video: