Ugostiteljima zabranjen skup ispred zgrade Vlade, poručuju da nastavljaju "borbu za opstanak"

"Istrajavamo u tvrdnji da prema ovoj grani privrede ne postoji pravičan odnos, posebno kada se uzme u obzir njen značaj za ekonomiju"

20652 pregleda 52 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Uprava policije zabranila je održavanje skupa članovima Udruženja ugostitelja Crne Gore koji je bio planiran za 29. decembar ispred zgrade Vlade.

Iz Udruženja ugostitelja je najavljeno da će povodom rješenja o zabrani skupa podnijeti tužbu Upravnom sudu radi poništaja.

Kako se navodi u saopštenju tog Udruženja, koje potpisuje predsjednik Momo Sladaković 24. decembra je otvoreno preko 200 ugostiteljskih objekata, te da je oko 15 odgovornih lica u tim objektima privedeno od strane službenika Uprave policije.

"Ovim putem želimo da izrazimo ogočenost i javnu osudu zbog činjenice da je nekoliko naših kolega iz Nikšića, nakon privođenja, zadržano tokom noći u prostorijama Centra bezbijednosti u Nikšiću, što je apsolutno neprimjereno i nepotrebno. Takođe, želimo da obavijestimo svoje kolege da će od strane Udruženja ugostitelja Crne Gore imati svu podršku, kako finansijsku, tako i stručnu odnosno pravnu kako bi se, u skladu sa zakonskom procedurom, izborili sa prijavama Uprave policije i nezakonitim postupanjem prema njima", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Udruženje ugostitelja danas su razgovarali sa predstavnicima Ministarstvo zdravlja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore.

"Povodom zahtjeva Udruženja ugostitelja, Ministarka zdravlja nije bila u mogućnosti da garantuje izmjenu mjera kojima se onemogućava rad ugostitljeskih objekata. Predstavnicima ovog Udruženja saopšteno je da će njihovi zahtjevi biti razmotreni u ponedeljak 28.12.2020. godine i donijeti eventualna revizija mjera. Prisutni predstavnici Ministarstva zdravlja na sastanku su pojasnili da je, zbog trenutne situacije sa brojem oboljelih od virusa COVID 19 povećan rizik usljed potencijalnih slavlja, a ograničeni direktivama i preporukama, ovo maksimum napora koji mogu učiniti".

U saopštenju se navodi da je predstavnik Udruženja ugostitelja iznio zahtjev ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću, da učini dodatni napor i utiče na državne i lokalne organe, kako bi obustavili sve postupke prinudne naplate, prekidanja dostavljanja električne energije i vode privrednim društima koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

"Takođe, istaknut je i zahtjev da se u što kraćem roku iznađe modalitet za kreditiranje kompanija iz ovog sektora, kako bi uredno mogli da izvršavaju svoje obaveze, kako prema državi, tako i prema lokalnim samoupravama, te da pod hitno krenu sa rješavanjem ostalih zahtjeva, bez odugovlačenja, a koji su još ranije upućeni svim relevantnim institucijama. Konačno, istaknut je zahtjev da sva eventualna zatvaranja i onemogućavanja obavljanja djelatnosti moraju biti ispraćena adekvatnim finansijskim mjerama u mnogo većem obimu nego što je to do sada bio slučaj", piše u saopštenju Udruženja ugostitelja.

Poručuju da će "nastaviti borbu za opstanak, koja traje već 9 mjeseci".

"I to na način kako je to najavljeno u dosadašnjim obraćanjima javnosti, jer je u pitanju opstanak cijele grane turističke privrede i ogromnog broja zaposlenih lica. Ovim putem pozivamo i sve naše kolega da, koliko mogu, daju doprinos ovoj borbi, jer ćemo samo zajedničkim i jedinstvenim pristupom na kraju i uspjeti. Takođe, istrajavamo u tvrdnji da prema ovoj grani privrede ne postoji pravičan odnos, posebno kada se uzme u obzir njen značaj za ekonomiju Države Crne Gore, dok se nijemo posmatraju kršenja mjera kojih imamo na svakom koraku, a koja su dokumentovana i javno prikazana putem medija svih vrsta".

Iz Udruženja su obavijestili javnost da će istrajati u svojim namjerama i zahtjevima, "jer je očigledno da kod onih koji donose odluke o našim sudbinama ne postoji dovoljno razumijevanja za probleme sa kojima se suočavamo i shvatanje njihove suštine".