Tivat: Još 100.000 eura za bolji život funkcionera

Stanove su dobili brojni opštinski činovnici i funkcioneri koji su već poodavno imali riješeno stambeno pitanje. Otplaćuju ih na na dugoročne kredite po subvencioniranoj cijeni, višestruko nižoj od tržišne, zbog lošeg Pravilnika o dodjeli koji je omogućio manipulacije
132 pregleda 0 komentar(a)
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.12.2017. 18:18h

Opština Tivat raspisala je oglas za rješavanje stambenih potreba funkcionera , vrijedan 100 hiljada eura.

Predviđeno je da zainteresovani do kraja decembra komisiji dostave zahtjeve za dodjelu kredita, u skladu sa oglasom za “rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština i Predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“.

Dobijeni novac, kako stoji u oglasu, može se iskoristiti za izgradnju ili kupovinu stana, ili stambene zgrade, za poboljšanje uslova stanovanja, “za pretvaranje zajedničke svojine ili susvojine u etažnu ili za nadgogradnju stambene etažne zgrade“, odnosno kao učešće za dobijanje stambenog kredita kod banke.

Potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) koji je koncipirao gradski budžet za 2018. nije odustao od toga da u njemu obezbijedi novac za stambene kredite, uprkos tome što je u više navrata bio upozoren da Opština nije banka ni mikrokreditna finansijska institucija, da bi novcem građana davala praktično besplatne i kredite sa izuzetno dugim rokom otplate bilo kome, a ponajmanje funkcionerima.

Na taj način i aktuelna tivatska DPS-SD-HGI vlast nastavlja kontroverznu praksu koju su ustanovile administracije prethodnih DPS gradonačelnika, koje su novcem ili opštinskim placevima rješavale stambena pitanja uskog kruga probranih.

Odluka na koju se poziva aktuelna administracija gradonačelnice Snežane Matijević prioriret u rješavanju stambenih pitanja daje licima sa najvećim koeficijentom zarada - najvišim funkcionerima, te rukovodiocima javnih ustanova i preduzeća, koji su po pravilu članovi ili funkcioneri vladajućih partija, postavljeni po partijskom ključu.

Oni za kredit ili stanove mogu konkurisati ne samo kada nemaju nekretninu upisanu na svoje ime, već i u slučajevima kada smatraju da žive u neuslovnim ili stanovima koji nisu dovoljno veliki.

Stambena politika lokalne uprave već je opterećena brojnim skandalima koji su kulminirali lani prilikom raspodjele 140 „stanova solidarnosti“ na Seljanovu, u čiju je gradnju Opština uložila oko tri miliona eura poreskih obveznika.

Stanove su dobili brojni opštinski činovnici i funkcioneri koji su već poodavno imali riješeno stambeno pitanje. Otplaćuju ih na na dugoročne kredite po subvencioniranoj cijeni, višestruko nižoj od tržišne, zbog lošeg Pravilnika o dodjeli koji je omogućio manipulacije.

Neki od njih su preprodali ili rentiraju dobijenu nekretninu.

Sve to nije uticalo da se odustane od prakse rasipanja novca i imovine građana Tivta, pa će aktuelna tivatska vlast, pored dodjele 100.000 eura budžetskog novca za stambene kredite, fukcionerima uskoro omogućiti da konkurišu i za stanove koji će se graditi u novoj poslovno-stambenoh zgradi u centru grada.

Opština namjerava da u partnerstvu sa odabranim izvođačem, ulažući plac i komunalije, sagradi zgradu u kojoj će stanove dobiti jedan broj funkcionera i direktora.

Dio političke javnosti je zgradu koja će se graditi na opštinskom placu iza hotela „Pine“ već nazvao “sramotnicom“ i “dokazom rasipništva i halapljivosti“ lokalne DPS-SD-HGI vlasti.

Od Opštine dobijeni placevi korišćeni i za razvoj biznisa

Minulih godina neki od „dobitnika“, poput bivšeg direktora OŠ „Drago Milović“ Zorana Latkovića (DPS), donirane placeve iskorišćavali su kao biznis-priliku, pa su poklonjeno opštinsko zemljište na kojima su trebali graditi kuće davali građevinskim preduzimačima u zamjenu za stanove, kojima su ne samo rješavali stambeni problem, već i sebi obezbjeđivali dodatne prihode od rente ili preprodaje.

Drugi, poput bivšeg gradonačelnika i aktuelnog predsjednika lokalnog parlamenta Ivana Novosela (DPS), su na dobijenom placu sagradili kuću, pritom dobijajući i nekoliko izuzetno povoljnih beskamatnih „stambenih kredita“ iz opštinske kase, sa izuzetno dugim rokovima otplate.

Bonus video: