Mladi Nikšićanin dobio i treću zlatnu medalju za kvalitet meda

Pčelarstvom, koje je u njegovoj porodici tradicija, i otac i djed su mu pčelari, počeo je da se bavi prije tri godine. Kako je kazao, nagrade mu mnogo znače, posebno što ih dobija na početku pčelarske karijere

6338 pregleda 22 reakcija 13 komentar(a)
Matija Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Matija Vučinić, Foto: Svetlana Mandić

Petnaestogodišnji Nikšićanin Matija Vučinić, koji se bavi pčelarstvom, nastavio je da niže uspjehe. Nakon dvije zlatne medalje za kvalitet meda, koje je dobio na 15. Međunarodnom sajmu pčelarstva “Medena Tuzla 2020”, stiglo je zlato i sa takmičenja u Makedoniji “Tetovo 2020“.

“U pitanju je bila međunarodna takmičarska analiza meda na koju sam bio pozvan da učestvujem od organizatora Driton Dikena. Poslao sam jedan uzorak meda koji je dobio zlatnu medalju za kvalitet“, kazao je za “Vijesti“ Matija.

Pčelarstvom, koje je u njegovoj porodici tradicija, i otac i djed su mu pčelari, počeo je da se bavi prije tri godine. Kako je kazao, nagrade mu mnogo znače, posebno što ih dobija na početku pčelarske karijere.

“Nagrada mi mnogo znači da bi me motivisala da radim što bolje i vrednije i da bih došao do što boljih i većih uspjeha. Takođe mi je drago što sam uspio sa ovim priznanjima da dokažem mojim drugovima moj rad, lično i skromno ulaganje u pčelarstvo koje sam im predstavio kao moj mali biznis“, kazao je Matija koji ima pčelinjih društava koliko i godina.

Otac i djed su mu glavni učitelji, a dosta toga je naučio i zahvaljujući internetu. U naselju Orlina, pored Slanog jezera, nalazi se starevina Vučinića, ali i pčelinjaci Matije i njegovog oca Radomana. Odvojeni jedan od drugog, da se zna šta je čije.

“Nadam se da ova moja priznanja dokazuju mladim pčelarima da možemo uspješno da se bavimo pčelarstvom uz skromnu podršku i savjete starijih pčelara“, kazao je mladi pčelar koji je član Udruženja pčelara Nikšića, ali i počasni član Pčelarskog društva “Nektar“ iz Tuzle, organizatora nedavno održanog Sajma meda u tom gradu.

Iskusni pčelar Milan Škanata iz Lastve Grbaljske, kada je čuo za Matiju i njegove uspjehe, odlučio je da mu poklonio oko 50 rutovih košnica, vrcaljku, pčelarsku vagu i više komada različitog pčelarskog pribora.

Bonus video: