IJZ: Okupljanje na trgu i klizalištu je epidemiološki rizik

Iz IJZ su odgovorili i da im niko nije tražio dozvolu za postavljanje klizališta u centru Podgorice, koje se nalazi u Njegoševom parku

9494 pregleda 3 komentar(a)
Svako okupljanje koje podstiče građane na interakciju je rizik, Foto: Savo Prelević
Svako okupljanje koje podstiče građane na interakciju je rizik, Foto: Savo Prelević

Svako javno okupljanje koje podstiče građane na bliže interakcije nosi određeni epidemiološki rizik. To su “Vijestima” odgovorili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), upitani da prokomentarišu gužvu u centru Podgorice, kada su u organizaciji Glavnog grada dijeljene zaštitne maske i novogodišnji paketići za djecu.

“Uzimajući u obzir vrstu sadržaja, gotovo je nemoguće izbjeći bliske kontakte djece, roditelja i ostalih građana u frekventnom dijelu grada”, piše u odgovoru. Nije poznato da je prije tri noći, tokom gužve na glavnom gradskom trgu reagovala bilo koja institucija zadužena za kontrolu poštovanja mjera za suzbijanje koronavirusa.

Iz IJZ su odgovorili i da im niko nije tražio dozvolu za postavljanje klizališta u centru Podgorice, koje se nalazi u Njegoševom parku. “Vijesti” su juče objavile da je klizalište postavljeno uprkos tvrdnjama Ministarstva zdravlja da se na taj način krše mjere protiv koronavirusa. Iako terenom gazduje preduzeće “Sportski objekti”, čiji je osnivač Glavni grad, iz PG biroa tvrde da klizalištem ne upravljaju nadležne gradske službe.

“IJZ nije nadležan za davanje dozvola za održavanje i organizovanje događaja ili aktivnosti bilo kojeg tipa, već nadležnim tijelima predlaže zdravstvene mjere koje se donose u ciju suzbijanja epidemije koronavirusa. IJZ jedino može izdati neobavezujuće mišljenje koje se temelji na standardima struke. Do sada, pomenuto neobavezujuće mišljenje IJZ u vezi sa pomenutim aktivnostima nije traženo”, kazali su “Vijestima”.

Vakcinu bi primio svaki drugi građanin

Gotovo svaki drugi građanin Crne Gore, odnosno 42 odsto, vakcinisao bi se protiv koronavirusa kada bi vakcina bila dostupna. To je potvrdilo posljednje istraživanje Ipsosa koje je sprovedeno od 15. do 18. decembra na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i Unicefa.

Tokom posljednja dva mjeseca, broj građana koji bi se vakcinisali protiv koronavirusa porastao je za četiri odsto.

Takođe, u odnosu na oktobar, bilježi se i pad broja građana koji sumnjaju u vakcine. Procenat onih koji nisu saglasni s tvrdnjom da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljujući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti smanjio se sa 22 odsto u oktobru na 17 odsto u decembru. U odnosu na oktobar, porastao je i broj građana koji vjeruju da će vakcina ili lijek protiv koronavirusa uskoro biti razvijen od strane farmaceutskih kompanija. Sada to misli sedam od 10 građana (68 odsto), dok je prije dva mjeseca to bio slučaj sa šest od 10 građana (60 pdsto).

Porast onih koji vjeruju da je izbijanje koronavirusa obuzdano i da će uskoro biti gotovo ukazuje na veći optimizam među građanima. Naime, to je u oktobru mislilo 30 odsto građana, a sada to misli njih 37 odsto.

Još 522 inficiranih i četvoro preminulih

Laboratorije IJZ i druge javne i privatne laboratorije registrovale su juče 522 nova slučaja koronavirusa među 1.813 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 190 novopozitivnih, Nikšića 67, Budve 47, Berana 45, Bara 41, Pljevalja 27, Bijelog Polja 17, Cetinja 16, Kotora 15, Rožaja 12, Herceg Novog 11, Tuzi devet, Tivta osam, Kolašina četiri, Danilovgrada i Ulcinja po tri, Mojkovca, Plava i Petnjice po dva i Andrijevice jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa kovidom 19 i to kod pacijenata iz Ulcinja, Tivta, Bara i Nikšića. Najmlađi preminuli je imao 52 a najstariji 92 godine”, saopšteno je iz IJZ. Prijavljen je oporavak 311 pacijenata.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 9.247.

Bonus video: