trajao manje od 15 minuta

Posljednji let Montenegro erlajnsa: "Charlie" od Tivta do Podgorice za manje od 15 minuta

Popularni "Charlie" kako su ga zvali u MA inače, bio je stacioniran u Tivtu odakle je svakodnevno proteklih mjeseci od početka zimske IATA sezone, letio za Beograd

26847 pregleda 416 reakcija 68 komentar(a)
Danas na aerodromu u Tivtu, Foto: Screenshot/Youtube
Danas na aerodromu u Tivtu, Foto: Screenshot/Youtube

Iako su mediji izvijestili o posljednjem komercijalnom letu crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro erlajns (MA) koji je obavljen sinoć na liniji Beograd-Podgorica, MA je nakon 26 godina postojanja, svoj posljejdnji let zapravo obavio danas.

Naime, oko 11.20 sati sa tivatskog aerodroma posljednji put je uzletio najmađi od tri MA embreara E-195, vazduhoplov sa registracijom 4O-AOC.

Popularni "Charlie" kako su ga zvali u MA inače, bio je stacioniran u Tivtu odakle je svakodnevno proteklih mjeseci od početka zimske IATA sezone, letio za Beograd.

snimak zadnjeg leta MA na flightradar24.com
snimak zadnjeg leta MA na flightradar24.comfoto: Flightradar24.com

Posada ga je danas preletjela za Podgoricu gdje će "Charlie" biti prizemljen sa ostatkom flote crnogorske nacionalne aviokompanije u kojoj je danas i zvanično, pokrenut stečaj.

Let koji je trajao manje od 15 minuta od Tivta do Podgorice bio je zaista zadnji koji je obavio jedan vazduholov u bojama MA, a on za tu priliku čak nije ni nosio uobičajeni pozivni znak dosadašnje crnogorske nacionalne kompanije YM sa brojem leta, već posebnu oznaku "MGX TNX" kako je to bilo ispisano na sajtu za praćenje aviosaobraćaja www.flightradar24.com.

Naime, MGX je skračenica po kojoj je MA bio zaveden u Međunarodnoj organizaciji avioprevoznika IATA, a TNX je skraćenica za riječ "hvala" na engleskom jeziku.

Posljednji ikad let jednog MA aviona, iz Tivta su danas sa tugom ispratili radnici službi ovdašnjeg aerodroma, vazduhoplovni entuzijasti kao i mala MA-ova zemaljska ekipa koje je "Charilea" tehnički opsluživala na tivatskom aerodromu.

Ispraćen je uz tzv. "water salute" sa vatrogasnih vozila Aerodroma Tivat.