Policija: Radimo profesionalno i ne štitimo Lekovića

"Na dalju nadležnost, Tužilaštvu je dostavljen predmet sa dokazima i pratećom dokumentacijom, a između ostalog i snimak video nadzora sa objekta zgrade stare opštine gdje je smještena kancelarija načelnika Komunalne policije, kao i izjave prisutnih svjedoka", saopštili su iz UP

11771 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vijesti
Ilustracija, Foto: Vijesti

Uprava policije demantovala je tvrdnje dijela čelnika Opštine Tivat da OB Tivat radi neprofesionalno u slučajevima koji se tiču smijenjenog načelnika Komunalne policije u tom gradu Novaka Lekovića.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP) prije dva dana "Vijestima" je kazao da su izuzetno nezadovoljni načinom na koji je OB Tivat postupilo u vezi prijave koju je on tada kao građanin, podnio 27. avgusta protiv Lekoviča koji mu je kaže, noć ranije na gradskoj rivi Pine pred više svjedoka, prijetio.

Arsić naglašava da OB Tivat i Tužilaštvo još nisu do kraja doveli ni istragu slučaja u kojem je Leković, iznerviran što mu je saopšteno da neće ostati na mjestu načelnik Komunalne policije nakon što je vlast u Tivtu od DPS-a preuzela koalicija NP-BF-GB, 4. novembra demolirao svoju kancelariju u staroj zgradi Opštine i oštetio ili uništio dio invenstara i tehničke opreme u vlasništvu Opštine izbacujući ga kroz prozor kancelarije na zelenu površinu pored zgrade.

Sa druge strane, on zamjera policiji da je bila više nego efikasna u slučaju prijava koje je Leković podnio protiv Arsića i gradonaćenika Tivta Željka Komnenovića (NP) krajem novembra, optužujući ih da su kršili Zakon o spriječavanju zaraznih bolesti jer su navodno, prisustvovali sahrani mitropolita Amfilohija na Cetinju i u Podgorici, pa je policija stim u vezi i Arsića i Komnenovila odmah pozvala na informativni razgovor i saslušavala ih.

Iz UP su "Vijestima" danas, tek nakon što je objavljen tekst sa tvrdnjama potpredsjednika Opštine Tivat a u vezi kojih UP prethodno nije odgovorila na upite novinara, poslati odgovori u kojima se navodi da je "policija preduzela sve aktivnosti iz svoje nadležnosti", povodom Arsićeve prijave da mu je Leković 26. avgusta prijetio.

Po tvrdnji Arsića, tada još aktuelni i DPS-u blizak šef Komunalne policije u Tivtu mu je pored ostaloga, kazao "Arsiću, ti živiš u mom gradu i dobro se pripazi", a što je ovaj doživio kao prijetnju.

"Arsić Vladimir je prijavio OB Tivat da je na šetalištu Pine za vrijeme šetnje kada su dijelili flajere građanima ispred građanske liste "Narod pobjeđuje", službenik Komunalne policije Novak Leković sa njim imao verbalni konflikt, koju situaciju je, kako je on naveo shvatio kao ozbiljnu prijetnju. Naime, tačno je da se na šetalištu nalazilo više službenika OB Tivat angažovanih na poslovima obezbeđenja štićene ličnosti, a između ostalih i Dragan Kontić - načelnik OB Tivat i Obradović Dušan - zamjenik komandira Stanice policije koje je Arsić obavijestio o incidentu koji se desio. Tom prilikom mu je saopšteno da će se slučaj biti ispitan te da može da pristupi u službene prostorije, radi preduzimanja potrebnih službenih radnji, što je Arsić i učinio narednog dana. Postupajući po prijavljenom događaju u prostorije policije pozvan je Leković Novak radi prikupljanja potrebnih obavještenja, koji je u prilogu zapisnika o obavještenju prikupljenom od njega dostavio službeni izvještaj o postupanju Komunalne policije i službenika koji su bili angažovani 26. avgusta 2020. godine za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti. Takođe su prikupljena obavještenja od svjedoka, građana koji su bili u društvu Arsić Vladimira i to od I.S, S.K, A.D. i J.J. O svim činjenicama upoznat je nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužulaštvu u Kotoru koji se izjasnio da u predmetnom slučaju nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti", navodi se u odgovorima Tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

Ističu da su po prijavi koju je 4. novembra podnio Komnenović da je u kancelariji načelnika Komunalne policije polomljen i oštećen inventar, "preduzete su sve neophodne službene radnje od strane službenika OB Tivat, o čemu je upoznat postupajući tužilac u ODT Kotor".

"Na dalju nadležnost, Tužilaštvu je dostavljen predmet sa dokazima i pratećom dokumentacijom, a između ostalog i snimak video nadzora sa objekta zgrade stare opštine gdje je smještena kancelarija načelnika Komunalne policije, kao i izjave prisutnih svjedoka", saopštili su iz UP.

Arsić je međutim, u izjavi "Vijestima" javno izrazio sumnju da je policija neprofesionalno vršila istragu ovog incijedenta, da izbjegava da Tužilaštvu prezentuje kompletan materijal sa video nadzora na staroj zgradi Opštine i da se saslušaju svi svjedoci ovog incidenta.

"Saradnja OB Tivat sa lokalnom samoupravom na ovom primjeru se pokazala da nije na nivou na kome bi morala biti", kazao je Arsić koji smatra da tivatska policija pokušava da zaštiti Lekovića kao svog bivšeg kolegu, dugogodišnjeg pripadnika Uprave policije – Centra bezbjednosti Herceg Novi, u čijem je sastavu i OB Tivat.

Iz UP su poručili da u slučaju prijava koje je Leković podnio protiv Arsića i Komnenovića za navodno kršenje mjera NKT-a i šiirenje koronavirusa, "policija u nije postupala samoinicijativno, niti po prijavi Leković Novaka, već po zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici radi prikuljanja obavještenja, po osnovu kojeg su saslušani u svojstvu građana navedena lica, a pribavljena obavještenja dostavljena ODT-u u Podgorici".

"Takođe, u dijelu navoda koji se odnose na različita postupanja i pokušavanju zaštite Leković Novaka, kao bivšeg službenika policije, posebno naglašavamo da su sva postupanja službenika OB Tivat bila blagovremena i u skladu sa zakonom, bez obzira koja lica su u određenim slučajevima bila predmet postupanja. Po snovu novih prijava javnih funkcionera-predsjednika i potpredsjednika Opštine Tivat od 21. decembra 2020 .godine, da ih smijenjeni načelnik Komunalne policije Novak Leković uznemirava snimajući ih telefonom, preduzete su sve službene radnje s tim u vezi, pa je nakon toga i u ovom slučaju upoznat nadležni u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, koji je saopštio da u tom događaju nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i osnova za dalje postupanje policije", navodi se u reagovanju.

Iz Tima za odnose sa javnošću UP ističu da su Arsića i Komnenovića "povratno upoznali da zaštitu svojih prava mogu ostvariti podnošenjem privatne tužbe, jer se eventualno može raditi o krivičnom djelu koje se goni po privatnoj tužbi".

"Sve prijave su profesionalno tretirane uz upoznavanje nadležnog tužioca, radi sprovođenja potrebnih mjera i radnji od strane policije, što je prethodno precizno i navedeno za svaki pojedinačni slučaj. U slučaju pokretanja odgovarajućih postupaka koji se gone po privatnoj tužbi, sva raspoloživa dokumentacija biće dostupna nadležnom sudu ili drugom organu", zaključuju iz Tima za odnose sa javnošču UP.

Bonus video: