Bošković: Najbitnije je od djece napraviti dobre ljude

"Najsrećnija sam kada ostanem prijatelj sa mojim učenicima, sa nekima i radim, i najviše mi znači podrška mojih đaka”, kazala je Bošković

5612 pregleda 3 komentar(a)
Snježana Bošković, Foto: Privatna arhiva
Snježana Bošković, Foto: Privatna arhiva

Nakon skoro tri decenije, kada su pojedinci u pitanju, najveće državno priznanje u prosvjeti, nagrada "Oktoih", ponovo je stiglo u Nikšić - profesorica istorije u nikšićkoj Osnovnoj školi "Olga Golović" Snježana Bošković i njena koleginica iz francuskog jezika iz pljevaljske OŠ "Salko Aljković" Ermina Vlahovljak dobitnice su ovogodišnjeg prestižnog priznanja.

"Predlog za nagradu je upućen od roditelja mog odjeljenja VIII3, gdje sam razredna. Bilo mi je veoma drago kada su mi javili da sam dobila prestižnu nagradu ‘Oktoih’, ali posebno mi znače pohvale mojih sadašnjih i bivših učenika. Ocjene jesu važne, ali nijesu bitne. Za mene je najveći uspjeh da kod učenika razvijem moralnu stranu i da budu dobri ljudi. Mislim da je najveća stvar i roditelja i nas prosvjetnih radnika da stvorimo jednog dobrog čovjeka”, kazala je Bošković koja je u prosvjeti 34 godine.

Kako je rekla, nagrada joj puno znači, jer predstavlja krunu njenog uspjeha.

“Volim da radim sa djecom i mislim da je ta ljubav obostrana. Istoriju obožavam, jer smatram da je to predmet opšte kulture i da to moje znanje treba da se širi dalje. Najsrećnija sam kada ostanem prijatelj sa mojim učenicima, sa nekima i radim, i najviše mi znači podrška mojih đaka”, kazala je Bošković.

Ona navodi da je još kada je bila u šestom razredu znala šta će da studira i ta njena želja se na kraju i ispunila - završila je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

"Imala sam sreću da u porodici budem okružena knjigama i sa djedovima koji su učesnici ratova, tako da sam od malih nogu usmjeravana na čitanje i na njegovanje kulturne baštine i tradicije. Čitav život se bavim istorijom i učionicom, i za mene je najveća sreća kada uđem u učionicu i kada zahvaljujući mojim dobrim i uspješnim đacima radim ono što volim”, kazala je Bošković.

Nije lako biti prosvjetni radnik, ali je zato, kako je kazala, lijepo i zahvalno učiti djecu i biti neko ko će im pomoći da izrastu u dobre i obrazovane ljude.

"Kada volite posao, ništa vam nije teško. Svi koji rade u prosvjeti rade mnogo više od te norme od 18 ili 19 časova. Posebno sada, za vrijeme ove pandemije. Davali smo sve od sebe da bismo djeci prenijeli znanje i srećom imamo učenike koji nam to na sjajan način vrate. Ova nagrada je uspjeh za jednog prosvjetnog radnika koji samo radi svoj posao”, tvrdi ona.

Nagradu joj je čestitao predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović, koji je istakao da treba da bude ponosna na doprinos koji je dala na unapređenju vaspitno-obrazovnog rada u školi “Olga Golović”, koja je i sama dobitnica nagrade “Oktoih”, kao i što je na najbolji način predstavila Nikšić i nikšićko školstvo.

"Ovom nagradom pridružili ste se plejadi dosadašnjih dobitnika: 18 pojedinačnih i devet kolektivnih iz naše opštine. Svima vama najveća nagrada su brojne generacije Nikšićanki i Nikšićana, koji su bili dokazano uspješni na domaćim i prestižnim međunarodnim univerzitetima”, poručio je Simović.

Bošković je prošle godine proglašena za najbolju među najboljima na konkursu Ministarstva prosvjete Crne Gore za dodjelu sredstava iz Fonda za kvalitet i talente. Imala je navjeći broj bodova u kategoriji osnovnih škola u Crnoj Gori. i 2018. je dobila nagradu iz Fonda za kvalitet i talente.

Prošle godine, na Petoj međunarodnoj konferenciji za nastavnike i eksperte, koja je u organizaciji “Friends of Education”, a u okviru projekta “Erasmus plus project prosocial values”, održana u Skoplju, film profesorice Bošković “Ruke ljubavi” osvojio je nagradu za filmove na temu “Prosocijalne vještine”. To je ujedno jedini nagrađeni film iz Crne Gore.

Bonus video: