Zenka primao nepunih 2.000 eura

Predajom imovinskog kartona, Zenka je ispunio zakonsku obavezu po odlasku sa mjesta ministra. On nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune

13347 pregleda 42 reakcija 22 komentar(a)
Zenka, Foto: Savo Prelević
Zenka, Foto: Savo Prelević

U posljednjoj godini mandata, ministar ljudskih i manjinskih prava Mehmed Zenka primao je nepunih 2.000 eura mjesečno, vidi se iz imovinskog kartona koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Njegova ministarska plata iznosila je ove godine po 1.577 eura, što je za 55 eura više nego prošle godine.

Još 380 eura mjesečno dobijao je kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju, a kao član Upravog odbora Lovačkog saveza nije primao nadoknadu.

Imovinsko stanje ministra se nije mijenjalo.

Vlasnik je puške “toz” iz 2007. godine, a od iste godine otplaćuje 70.000 eura dugoročnog kredita koji vraća u ratama od 300 eura. Odranije je vlasnik akcija u “Ulcinjskoj rivijeri” i “Otrant komercu”.

On nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Predajom imovinskog kartona, Zenka je ispunio zakonsku obavezu po odlasku sa mjesta ministra.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan u roku od 30 dana da preda poseban karton Agenciji. Ista obaveza odnosi se na one koji su postali javni funkcioneri.

Ko od njih u roku od 30 dana ne dostavi imovinski karton Agenciji, Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Tu zakonsku obavezu po stupanju na mjesto predsjednika Skupštine ispunio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Bečić je u imovinskom kartonu prijavio da je veći dio ove godine primao poslaničku platu od oko 1.450 eura.

Lider Demokrata je dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune. On je za predsjednika izabran na konstitutivnoj sjednici Skupštine 23. septembra.

Savjet Agencije sastaće se u srijedu na kojoj su teme aktivnosti Odjeljenja za informacione tehnologije, kao i informisanje članova tog tijela o Nacrtu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Agenciji.

Bonus video: