Pod Katnićevom lupom dron i "zanatlije"

"Identifikovali smo pojedince koji podnose lažne prijave, kako bi narušili ugled službe i iskazali svoje nezadovoljstvo zato što služba definitivno postiže rezulate i međuljudski odnosi su krenuli uzlaznom putanjom”, kazao je Janković

44819 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Goran Janković, Foto: Glavni grad
Goran Janković, Foto: Glavni grad

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) primilo je dopunjene krivične prijave protiv komandira Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Gorana Jankovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.

To je “Vijestima” potvrdio državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Vukas Radonjić, koji je kazao da su protiv komandira podnijete dvije prijave u novembru i decembru i njihove dopune.

“Koje su primljene i dostavljene Specijalnom državnom tužilaštvu kao stvarno nadležnom”, kazao je Radonjić.

Kako “Vijesti” saznaju, prijava protiv njega podnijeta je zbog slučaja dron i “navodne zloupotrebe resursa te Službe, jer je u radionicima pravljen namještaj za potrebe etno sela u Brskutu, a čiji je on jedan od vlasnika”.

ODT je u novembru proslijedilo tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić krivičnu prijavu protiv Jankovića, kako su pisale “Vijesti”, i zbog navodne zloupotrebe službenog položaja tokom realizacije tendera za popravku vatrogasnih vozila.

Prema saznanjima “Vijesti” pojedini zaposleni Jankovićeve službe dali su izjave zbog drona.

Dron Q500 Typhon
Dron Q500 Typhonfoto: Shutterstock

Janković je “Vijestima” kazao da se radi o “budalaštinama i stvarima koje su postale degutantne” i potvrdio da ga je tužilaštvo kontaktiralo.

On je kazao da je sva dokumentacija dostavljena tužilaštvu, da je pored njega, prijavljeno još nekoliko njegovih službenika.

“Vidite da su to sve gluposti. Apsolutno je sva dokumentacija dostavljena, možete provjeriti u tužilaštvu. Mislim da su odbačene prijave za ono što ste me prije zvali, čekam zvanično. Što se tiče namještaja, ne znam o čemu se radi, ja sam donirao momcima da imaju gdje da sjede, imaju par kompleta”, kazao je Janković.

On je rekao da su “identifikovali pojedince koji to rade i da će prema njemu kao kolektiv, definitivno reagovati, jer su to sve “lažne prijave”.

“Identifikovali smo pojedince koji podnose lažne prijave, kako bi narušili ugled službe i iskazali svoje nezadovoljstvo zato što služba definitivno postiže rezulate i međuljudski odnosi su krenuli uzlaznom putanjom”, kazao je Janković.

Letjelica, koju je Uprava carina donirala Komunalnoj policiji Podgorice 2018. godine, nalazi se u Službi zaštite i spasavanja, a Janković je ranije kazao “Vijestima” da je zavedena u dokumentima magacina, a da su je iz Komunalne policije pozajmili vatrogascima.

“To je imovina Glavnog grada, kao što mi dajemo vozila drugim službama, tako je nama ustupljen dron. Koristili smo ga ljetos”, kazao je Janković.

On je naveo da je “dron papirološki u Komunalnoj policiji”.

Međutim, iz Komunalne policije “Vijestima” je saopšteno da ta služba Glavnog grada ne raspolaže informacijama u vezi sa letjelicom.

“S razloga što ova posebna služba Glavnog grada nije u posjedu bespilotne letjelice - drona, model Q500 Typhon iz 2018, niti raspolaže dokumentacijom u vezi sa eventualnim ustupanjem istog od strane Uprave carina Crne Gore”, navodi se u odgovorima Komunalne službe, kojom rukovodi Miloš Novović.

Kako su “Vijesti” pisale u junu, dron koji je doniran Komunalnoj policiji Glavnog grada završio je u Službu zaštite i spasavanja, jer ga je sa sobom odnio

Janković, prelazeći iz komunalne u vatrogasnu službu.

On je do početka 2019. bio načelnik Komunalne policije, nakon čega je postavljen za komandira Službe zaštite i spasavanja.

Bonus video: