DPNCG i UNCG: Političari, ostavite nas da radimo svoj posao

Traže da Evropska komisija, posebno komesar Johanes Han, kako su i najavili, ove godine posebnu pažnju posvete medijima
2 komentar(a)
Nezavisni Javni servis i tačka, protest RTCG, protest Javni servis, Foto: Savo Prelević
Nezavisni Javni servis i tačka, protest RTCG, protest Javni servis, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2017. 14:07h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Udruženje novinara Crne Gore traže od vlasti da prekinu sa pritiscima i manipulacijama medijima, koje su, kako navode, vidljive već dugo i eskalirale su na primjeru Javnog servisa koji bi trebalo da je u službi svih građana.

"Kao esnafske organizacije koje zastupaju interese novinara nijesmo se do sada javno oglašavali da ne bismo uspali u zamku politikih manipulacija. Ali događaji posljednjih dana jasno ukazuju da se vlast, ovaj put preko Skupštine i Agencije za sprječavanje korupcije, ne ustučava da brutalno utiče na promjenu uređivačke politike TV Crne Gore. U kasnim večernjim satima Skupština je prije dva dana izabrala poznatog aktivistu, bivšeg poslanika I odbornika DPS-a Slobodana Pajovića u Savjet RTCG , koji je tek formalno napustio te pozicije. Najava smijene generalne direktorice RTCG zbog pogrešno prezentiranih podataka, za koje se i izvinila, dio su igre kako bi ta partija ponovo na urednička mjesta postavila kadrove koje kontroliše I koji kreiraju informativni program po volji vlasti, umjesto u službi gradjana. Očito, poslanike nije sramota da mijenjaju integritet doma u kome sjede, za partijske I lične privilegije. Jer, da nije tako, oni kojima su usta puna ljudskih prava ne bi davali kvorum za sramne predloge Administrativnog odbora", navodi se u saopštenju.

Traže da Evropska komisija, posebno komesar Johanes Han, kako su i najavili, ove godine posebnu pažnju posvete medijima.

"Vlada mora da potvrdi da profesionalnost I nezavisnost ostavlja medijima, a ne DPS-u da ih uči vojoj “viziji” profesionalizma", navodi se u saopštenju.

Udruženja DPNCG i UNCG apeluju na kolege da se drže standarda profesije, da nam pritiske i probleme prijave, da traže pomoć i ne pokleknu pred brutalnim nasrtajem vlasti, posebno DPS-a na uređivačku politiku.

"Sam način izbora i sastava Savjeta RTCG veoma je problematičan jer zavisi od političke volje. Takođe, u Savjetu bi trebalo, po ugledu na zemlje demokratske tradicije, trebalo da sjede ugledni bivši novinari čija imena nešto znače, i koji znaju o čemu je riječ. Takve osobe intelektualci sa integritetom koji nisu na kasi vladajuće koalicije, vode računa o interesu javnosti a političko kalkulanstvo im nije prioritet. Bez obzira da li dolazi iz vlasti ili opozicije. Javni servis pripada građanima, novinari I RTCG i ostalih medija treba da izvještavaju u intresu građana.Političari, ostavite nas da radimo svoj posao", zaključuju iz DPNCG i UNCG.