Gusinje, Tuzi i Petnjica plaćaju davni propust Vlade

Crnogorske opštine imaju pravo na internet adrese oblika imegrada.me, koje se od 2008. nalaze na spisku rezervisanih. U Vladi nisu pretpostavili formiranje novih opština, pa ih nisu ni stavili na tu listu
2779 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opštine Tuzi, Gusinje i Petnjica zasad ne mogu da imaju veb sajtove sa adresama koje sadrže samo naziv mjesta i nastavak.me, jer su domeni tuzi.me, gusinje.me i petnjica.me, pošto se ne nalaze na listi onih koji su od značaja za državu, završili u rukama fizičkih lica i privatnih firmi.

Zakupci nekih od tih adresa sada domene nude za višestruko više novca od standardne cijene. Tako bi za adresu gusinje.me trebalo platiti 750 eura, što je za oko 40 puta više od uobičajene cijene zakupa.

Haris Brdakić iz Opštine Gusinje “Vijestima” je kazao da su prije godinu i po, kada je sajt kreiran, željeli adresu gusinje.me, ali su shvatili da je zauzeta, pa je njihov veb sajt zato dostupan na adresi opstinagusinje.me.

“Nama se prije tri mjeseca javio čovjek koji je registrovao adresu gusinje.me i ponudio nam da ga kupimo”, kazao je on.

Država nije zaštitila domen jedne od sjevernih opština, pa se on slobodno prodaje

Adresa gusinje.me je, prema podacima kompanije GoDaddy, najvećeg registra domena na svijetu, u vlasništvu beogradske firme Beopronet, koja je na više mjesta oglasila prodaju tog internet imena. Na jednoj od njih, na sajtu kupujemprodajem.com, gusinje.me se nudi za 750 eura, što je skoro 40 puta više od standardne cijene za godišnji zakup.

“U slučaju da ste… ozbiljno zainteresovani za ovaj domen, odmah bismo prodali za 600 eura”, voljan je bio za pregovore sa novinarkom “Vijesti”, vlasnik Beoproneta Radovan A. Vujović.

Brdakić iz gusinjske Opštine “Vijestima” je rekao da bi za njih svakako bilo korisno da imaju adresu kraću od opstinagusinje.me, jer bi ona, kao i emailovi na istom domenu, za građane i saradnike bili jednostavniji za pamćenje.

I Petnjičani su, u vrijeme kada su kreirali internet prezentaciju Opštine, željeli kratku adresu petnjica.me, ali su, pošto je bila zauzeta, registrovali domen sa nastavkom co.me, kakve obično registruju privredna lica.

“Na adresi petnjica.me, kako pretpostavljamo, prije nego što je Petnjica dobila status opštine, neko je ranije kreirao veb sajt za potrebe komunikacije dijaspore sa zavičajem”, kazao je Mehdija Adrović iz te Opštine.

I ustav.me može da se kupi

I Petnjičani su zainteresovani za zakup kraće adrese i radije bi koristili domen petnjica.me, nego postojeći - opstinapetnjica.me. “Nama je u interesu da taj domen bude u vlasništvu Opštine Petnjica”, rekao je Adrović.

Ni Opština Tuzi, kako su potvrdili “Vijestima”, nije zakupac domena koji sadrži samo naziv mjesta i nacionalnu internet oznaku. Podsjećaju i da još koriste veb sajt Glavnog grada, te najavljuju da u toku godine planiraju stvaranje uslova i za izradu i održavanje zvanične internet prezentacije Opštine Tuzi.

Opština neće moći da koristi adresu tuzi.me, osim ako im ga ne proda ili ustupi nevladina organizacija “Tempo”, koja je prije dva dana na toj lokaciji i zvanično objavila informativni portal. Ista NVO već je registrovala istoimeni na društvenim mrežama, što bi kasnije moglo otežati vidljivost opštine na internetu.

Na adresi Tuzi.me od prije dva dana je informativni portal

Veb sajtovi većine crnogorskih opština nalaze se pod.me nacionalnom internet oznakom i imaju adrese oblika naziv grada i.me nastavak - podgorica.me, zabljak.me, berane.me, budva.me…

Izuzetak su tivatska i Opština Ulcinj, čije su internet prezentacije dostupne pod oznakom.com, na adresama opstinativat.com i opstinaulcinj.com.

Domeni oblika imegrada.me se od 2008. nalaze na listi rezervisanih od značaja za Crnu Goru.

Rezervisane druge domene od značaja za državu određuje Vlada. Tuzi, Petnjica i Gusinje se nisu našli na tom spisku, jer su proglašeni opštinama poslije 2008.

“Domeni petnjica.me, gusinje.me i tuzi.me nisu stavljeni na listu rezervisanih domena, jer ove opštine nisu postojale u vrijeme formiranja liste”, kazali su iz kompanije Domen, koja upravlja nacionalnom internet oznakom. Dodaju i da se ti domeni registruju po principu da je njihov zakupac onaj ko prvi registruje adresu. Objasnili su i da se “rezervacija, dodjela i ažuriranje imena domena koji predstavljaju imena opština, vrši na zahtjev Vlade po uspostavljenoj proceduri”.

Ministarstvo javne uprave (MJU) nedavno je objavilo smjernice za izradu internet prezentacija za državne organe i opštine, prema kojima bi svi državni organi i lokalne samouprave, pored ostalog, trebalo da imaju veb sajtove pod.me domenom.

I Ustav u rukama privatnika

Beogradska firma koja prodaje domen gusinje.me, preprodaje još neke za Crnu Goru značajne adrese - ekologija.me, ali i ustav.me. Za te domene, Beopronet javno ne navodi cijenu, već je ona, kako navode u oglasu, stvar dogovora.

Svaki zakupac domena adresu može da iskoristi za kreiranje sadržaja po želji, pa čudi da su autori liste adresa od značaja za državu Crnu Goru propustili da na spisak stave recimo ustav. Na listi adresa od značaja za državu su vlada.me, vladacrnegore.me, crnagoravlada.me, skupstinacrnegore.me, vojska.me, military.me, odbrana.me, anb.me... kao i adrese koje sadrže nazive rijeka, jezera, nacionalnih parkova...

Tivćani ne znaju da traže

U objašnjenju redakciji zašto je zvanična adresa Tivta na internetu na.com domenu, iz Opštine navode da je sajt kreiran prije nego što je Crnoj Gori dodijeljena.me oznaka.

“Opština Tivat je među prvim opštinama pokrenula veb sajt i tada domen sa nastavkom.me nije postojao... Čim je domen sa nastavkom.me pušten na tržište, tivat.me je kupilo treće lice. Trenutno smo u pregovoru da otkupimo domen opstinativat.me”, navode iz te Opštine.

Tivat.me zapravo nije kupljen, već je na listi rezervisanih i, ako žele tu adresu, iz te Opštine bi samo trebalo da upute zahtjev za korišćenje MJU, odnosno kompaniji Domen.

Adrese oblika imegrada.me ne koriste ni opštine Ulcinj i Andrijevica, iako se domeni vode na njih.

  • 750 eura je iznos koji za domen gusinje.me traži beogradska firma, koja je tu adresu uspjela da kupi jer se ona ne nalazi na spisku značajnih za državu. Ta cijena je za oko 40 puta veća od uobičajene za godišnji zakup

Bonus video: