Umjesto novogodišnjeg poklona geronto domaćice dobile raskid ugovora i prazne radne knjižice

„Poručili bi ministru da povede računa o nama, da nas ne ostavi na cjedili jer je većini nas ovo bilo jedino primanje. Neka se okrene na nas da nam nađe drugi posao“, apelovale su geronto domaćice

11526 pregleda 25 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Geronto domaćice iz Nikšića, njih 23, umjesto novogodišnjeg poklona dobile su, kako rekoše, raskid ugovora i radne knjižice u kojima im nije upisan ni dan radnog staža, iako pojedine od njih rade već pet godina. Znale su, kako rekoše, da su ove godine angažovane na devet mjeseci, do 31.decembra, ali su godinama unazad dobijale obećanja od nadležnih da će njihov status biti riješen, a plata, koja iznosi 220 eura, povećana. Istu sudbinu doživjele su i geronto domaćice u ostalim gradovima Crne Gore, njih oko 150.

Projekat „Pomoć građanima treće životne dobi“ od 2016. do marta 2020.godine finansiran je od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNDP-a, a realizovan preko Centara za socijalni rad, a od 1.marta projekat realizuju resorno ministarstvo i Crveni krst Crne Gore, koji je bio poslodavac geronto domaćicama.

„Radeći svjesno i odgovorno naš posao, bez radnog staža i dana odmora, žrtvovati svoj život, tokom rada dobila sam i koronu čekajući po Domu zdravlja za terapije korisnika, po prodavnicama, pošti, da bih na kraju umjesto poklona za Novu godinu dobila otkaz. Izrevoltirana sam, ljuta i nemam riječi šta da kažem. Umjesto da smo imale prioritet da idemo da radimo u starački dom, mi smo dobile radne knjižice i otkaz“, kazala je Stanka Matijašević, koja je četiri godine radila kao geronto domaćica.

Kako je kazala, sve one su izuzetno zahvalne sekretarki i koordinatoru nikšićkog Crvenog krsta, Ani Macanović i Draganu Nikoliću, na izuzetno korektom odnosu prema njima, ali su od nadležnih očekivale da ih neće ostaviti na cjedilu.

„Svake godine su nam obećavali da će zaživjeti projekat, da ćemo dobiti rješenje za stalno, ali od toga evo pet godina ništa. Prvo nam je obećavao Centar za socijalni rad, pa Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Vukli smo kese iz kraja u kraj grad, sa pijace donosili namirnice po nekoliko kilometara udaljenosti, a nije nam plaćeno ni za taksi. Čak su nam ukinuli i to 20 eura koje smo imali za prevoz“, kazala je Matijašević.

Iz Crvenog krsta su objasnili da se projekat ne ukida, ali da je uvedena nova obaveza – da korisnici plaćaju određenu participaciju, koja će, u zavisiti od iznosa penzija i udaljenosti mjesta stanovanja, iznositi od tri do 15 eura mjesečno, dok su oni koji imaju minimalnu penziju, do 130 eura, i tuđu njegu, oslobođeni plaćanja. U zavisnosti od toga koliko korisnika bude htjelo da plaća pomenutu uslugu biće angažovan i određen broj geronto domaćica, jer svaka od njih mora da ima deset korisnika. Od marta je usluge 23 geronto domaćice u Nikšiću besplatno koristilo 230 korisnika. Kazali su i da su dobili informaciju da veći broj korisnika ne želi da plaća participaciju, a da je geronto domaćicama, koje su imale ugovor o djelu, upisano, kako to zakon nalaže, četiri mjeseca radnog staža i da je to zavedeno u Fond PIO.

Ljeposava Milović
Ljeposava Milovićfoto: Svetlana Mandić

„Radim od prvog dana kao gerento domaćica. Ja sam neko ko je počeo ovaj projekat i ko ga završava sa otkazom. Do kraja smo razočarani jer su nam obećavali da ćemo dobiti veću platu, posao za stalno, da ćemo imati bolje uslove. Od svega toga dobile smo otkaz. Korisnici koji imaju manja primanja njima je stalo da dođemo kod njih, dok oni koji imaju veće primanje teško im je da se odvoje od tri ili 15 eura. A što se tiče radnog staža, za ovo pet godina imam upisano nula. Nijednoj od nas nije uplaćen radni staž“, kazala je Ljeposava Milović i pokazala radnu knjižicu.

Jelena Todorović je pokazala i papir koji je dobila od Fonda PIO da im ni tamo ništa nije zavedeno.

Jelena Todorović
Jelena Todorovićfoto: Svetlana Mandić

Oni su zatražili od novog ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da nađe rješenje za njih, jer je mnogima to 220 eura bio jedini izvor prihoda.

„Poručili bi ministru da povede računa o nama, da nas ne ostavi na cjedili jer je većini nas ovo bilo jedino primanje. Neka se okrene na nas da nam nađe drugi posao“, apelovale su geronto domaćice.

Bonus video: