RTV Pljevlja 261.734 eura godišnje od Opštine

Ugovor je potpisan na tri godine i počeće da se primjenjuje od 1. januara 2021.
Za realizaciju brojnih programa, Opština će RTV Pljevlja plaćati 261.734 eura za svaku godinu ugovornog perioda. Iznos je za dvadesetak hiljada eura veći nego predhodne godine.

5769 pregleda 3 komentar(a)
Golubović i Joknić potpisali ugovor, Foto: Goran Malidžan
Golubović i Joknić potpisali ugovor, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i predsjednik Savjeta RTV Pljevlja Milorad Joknić potpisali su ugovor o pružanju javnih usluga proizvodnje i emitovanja radijskih i televizijskih programa, u cilju što boljeg i potpunijeg informisanja građana.

Ugovor je potpisan na tri godine i počeće da se primjenjuje od 1. januara 2021. Za realizaciju brojnih programa, Opština će RTV Pljevlja plaćati 261.734 eura za svaku godinu ugovornog perioda. Iznos je za dvadesetak hiljada eura veći nego predhodne godine.

Novinar RTV Pljevlja Milivoje Irić kaže da je nastavljen neodgovoran odnos lokalne uprave prema lokalnom javnom emiteru, jer iznos predviđen za taj medij neće biti dovoljan za njegovo nesmetano funkcionisanje. On je upozorio da će nedostajati novca za isplatu najmanje tri zarade zaposlenima, jer je u RTV Pljevlja, kako tvrdi, zaposleno pet novih radnika, neposredno prije izbora 30. avgusta.

U tom mediju zapsleno je tridesetak radnika, kojima je posljednja isplaćena zarada za oktobar.

Irić ističe da javni emiter ima velika poreska dugovanja.

Golubović je kazao da je zakonska obaveza lokalne samouprave, i obaveza prema građanima Pljevalja, da zajedno sa RTV Pljevlja stvaraju bolje uslovi za pravovremeno ispravno i odgovorno informisanje javnosti o temama koje ih zanimaju.

“Tokom ove godine smo analizirali ostvarenje prethodnog ugovora i potrebu za njegovim povećanjem i upravo iz tog razloga, kao i zbog dva nova servisa koja je Televizija uvela, smo za nekoliko procenata povećali vrijednost ugovora... To će dati dodatnu vrijednost građanima, prije svega u elektronskom informisanju - u dijelu sajta i u djelu informacija koje idu u regularnom programu. Opština Pljevlja će kao i do sada nastaviti sa aktivnim pomaganjem Televiziji Pljevlja, prije svega zato što želimo na tačan pravovremen i odgovoran način da informišemo pljevaljsku javnost o onome što radimo kao lokalna uprava i o onome što su teme od lokalnog značaja”.

Ugovorom je predviđena dužnost pružanja javne usluge proizvodnje i emitovanja radijskih i/ili televizijskih programa sa informativnim, kulturnim, umjetničkim, obrazovnim, naučnim, dječijim, zabavnim, sportskim i drugim programskim sadržajima, kojima se objedinjuje ostvarivanje prava i interesa građana i drugih subjekata u oblasti informisanja. Javne usluge odnose se na samostalnu i nezavisnu proizvodnju, objektivno i pravovremeno informisanje javnosti, proizvodnju programa i emitovanje namijenjenim segmentima društva bez diskriminacije, posebno vodeći računa o specifičnim društvenim grupama.

“Televizija nastoji da osmisli i druge mogućnosti za sticanje sopstvenog prihoda. Znam da su to male mogućnosti, da i velike televizije imaju problema...”, istakao je Joknić.

Bonus video: