Simović obećao održivost servisa geronto domaćica

„Na ovaj način pokazujemo brigu o našim starijim sugrađanima i dajemo doprinos očuvanju radnih mjesta za vrijedne i odgovorne geronto domaćice“, kazao je Simović na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Nikšić

4461 pregleda 1 komentar(a)
Geronto domaćice, Foto: Svetlana Mandić
Geronto domaćice, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović obećo je da će cilju očuvanja i unapređenja servisa geronto domaćica obezbijedi održivost ovog programa koji će biti besplatan za korisnike u dodsadašnjem programu.

„Na ovaj način pokazujemo brigu o našim starijim sugrađanima i dajemo doprinos očuvanju radnih mjesta za vrijedne i odgovorne geronto domaćice“, kazao je Simović na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Nikšić.

Juče su 23 geronto domaćice u Nikšiću dobile raskid ugovora, a njihovo dalje angažovanje je zavisilo od uvedene participacije koja u zavisnosti od penzije korisnika i udaljenosti mjesta stanovanja čei iznositi od tri do 15 eura.

Projekat „Pomoć građanima treće životne dobi“ od 2016. do marta 2020.godine finansiran je od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNDP-a, a realizovan preko Centara za socijalni rad, a od 1.marta projekat realizuju resorno ministarstvo i Crveni krst Crne Gore, koji je bio poslodavac geronto domaćicama.

Juče su geronto domaćice pozvale nadležne da nađu rješenje za njih, jer je mnogima to 220 eura bio jedini izvor prihoda.Izrazili su negodovanje i što im do sada, a mnoge od njih rade pet godina, nije upisan radni staž niti u Fondu PIO imaju zavedeno da su im plaćeni doprinosi.

Bonus video: