Nema radnog mjesta za jedinog kliničkog toksikologa u Crnoj Gori

Iz Kliničkog centra najavili su da će doktorka Sandra Đuranović uskoro biti raspoređena na poziciju u skladu sa svojom specijalizacijom

29912 pregleda 249 reakcija 6 komentar(a)
Sandra Đuranović, Foto: Privatna arhiva
Sandra Đuranović, Foto: Privatna arhiva

Dvije godine nakon što su je poslali na subspecijalizaciju, Klinički centar Crne Gore nije sistematizovao radno mjesto za doktorku Sandru Đuranović, jedinog kliničkog toksikologa u državi.

Doktorka Đuranović “Vijestima” je rekla da ne zna razlog tome, a iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori najavili su da će ona uskoro biti raspoređena na radno mjesto u skladu sa svojom specijalizacijom.

Prvi klinički toksikolog u Crnoj Gori objasnila je da je 24. septembra 2018. donijeta odluka da joj se odobri uža specijalizacija, o čemu su obaviješteni Ministarstvo zdravlja, Centar za nauku, Urgentni centar, računovostvo KCCG, blagajna, Služba za pravne i kadrovske poslove.

“Nakon toga se tadašnji ministar zdravlja saglasio sa odlukom da se upišem na navedenu užu specijalizaciju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (broj 133-92/2018, 26.10.2018). Ugovor o užoj specijalizaciji 10. aprila 2019. godine potpisali smo tadašnji direktor i ja, kao užeg specijalizant za školsku 2019/2020. godinu. Prije odlaska u Beograd obratila sam nadležnima sa pitanjem kada se vratim nakon završene uže specijalizacije gdje ću raditi, jer to mjesto ne postoji u sistematizaciji KC. U periodu od donijete odluke, dakle od septembra 2018. do decembra 2020. nije urađena dopuna sistematizacije iako su tada svi koji su dobili odluku bili upoznati da idem na datu subspecijalizaciju. Ne znam razlog zašto to nije urađeno do današnjeg dana. U ovom slučaju je zakazala Pravna služba KCCG čiji je zadatak bio da odradi dopunu sistematizacije u ovom periodu od više od dvije godine”, kazala je ona.

Đuranović je istakla da su njena saznanju da pravna služba radi dopunu sistematizacije, nakon čega se predlog šalje Odboru direktora, a nakon toga Ministarstvu zdravlja.

“Za sada ne znam gdje ću da radim u okviru Kliničkog centra Crne Gore, a to je zbog neažurnosti Pravne službe KCCG jer ta dopuna sistematizacije nije odrađena, a zbog specifičnosti moje uže specijalizacije, kliničke toksikologije mora da se radi i promjena radnog mjesta jer klinički toksikolog ne samo da pregleda pacijente, nego kontinuirano prati i ordinira terapiju u okviru klinike koja posjeduje intenzivnu njegu i bolesničke postelje”, objasnila je.

Iz Službe za odnose sa javnošću KCCG kazali su da je dr Sandra Đuranović stalno zaposlena u Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore.

Najavljuju da će riješiti problem: KCCG
Najavljuju da će riješiti problem: KCCGfoto: Savo Prelević

“Kako je postojala potreba da se u Kliničkom centru dodatno usavrši kadar za kliničku toksikologiju, to je u toku 2018. godine raspisana uža specijalizacija iz te oblasti.

Navedena doktorica je uspješno završila užu specijalizaciju i KCCG će vrlo brzo izvršiti izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, i ista će biti raspoređena u skladu sa svojom užom specijalizacijom”, objasnili su iz te zdravstvene ustanove.

Bonus video: