Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru plaćaće oba dežurstva

Direktor donio novu odluku nakon pisanja “Vijesti” o stanju u bolnici. SDMCG pozdravio odluku uprave bolnice i brzu reakciju Ministarstva zdravlja

8265 pregleda 3 komentar(a)
Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, Foto: psijihatrijakotor.me
Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, Foto: psijihatrijakotor.me

O više od 250 pacijenata Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru od danas će ponovo brinuti dva psihijatra, a direktor Petar Abramović donio je juče odluku kojom će dežurstva oba ljekara biti plaćena.

To je odlučeno juče, istog dana kada su “Vijesti” objavile da su radnim danima od početka pandemije koronavirusa veći dio dana brinula dva dežurna psihijatra, od kojih je jedan bio plaćen, a drugi nije, već je dobijao slobodne dane.

“Na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravlja od 28. decembra, počev od 29. decembra, zbog povećanog obima posla i potreba bolnice i još uvijek složenom epidemiološkom situacijom zbog pojave zarane bolesti izazvane novim koronavirusom, dežurstvo u bolnici svim danima obavljaće dva ljekara psihijatra, odnosno neuropsihijatra”, navodi se u odluci koju potpisuje Abramović.

Abramović
Abramovićfoto: Ministarstvo zdravlja

Time je stavljena van snage odluka donijeta 7. decembra, kojom se bolnica vratila na dežurstvo samo jednog ljekara.

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) pozdravio je odluku uprave bolnice i brzu reakciju Ministarstva na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović.

“I nadamo se da će se u predstojećem periodu stvoriti bolji uslovi za rad naših kolega i bolji uslovi za boravak i lječenje njihovih pacijenata”, navodi se u komentaru SDMCG.

Dežurstvo kao oblik rada u zdravstvenim ustanovama je propisano Pravilnikom Ministarstva zdravlja o rasporedu radnog vremena u zdravstvenim ustanovama.

Svaka zdravstvena ustanova donosi odluku o organizaciji rada i radnom vremenu pojedinačno, na osnovu ovog pravilnika.

Tim pravilnikom, koji nije mijenjan od 2012, propisano je da u toj bolnici mora biti dežuran najmanje jedan specijalista psihijatar.

Međutim, psihijatri sa kojima je razgovarao novinar “Vijesti” istakli su da se to možda i moglo tako organizovati prije osam godina, ali ne i danas, posebno imajući da imaju prepunjene kapacitete, ali i da je u toku pandemija koronavirusa.

Psihijatri su godinama ukazivali na neophodnost da se obezbijedi da dežuraju po dvoje radi pružanja kvalitetnije zaštite ovoj posebno osjetljivoj populaciji pacijenata, ali je uprava bolnice odbijala da odobri dvostruka dežurstva, osim vikendom i praznicima.

Iz kabineta direktora su napomenuli da su ljekari na stručnom kolegijumu iznijeli predlog da drugi ljekar dežura bez nadoknade, a da dobije više slobodnih dana, kako bi na taj način sačuvali ljudske resurse za moguće nadolazeće veće probleme koje nosi pandemija.

“Takav način rada sprovodio se u prvom talasu pandemije, u periodu od 1. aprila do 1. maja, pa je prekinuto ponovo na zahtjev ljekara, te ponovno pokrenuto 15. jula, kada je došlo do usložnjavanja epidemiološke situacije u zemlji,” navodi se u odgovoru kabineta direktora.

Povezani članci

28. Decembar 2020.

Jedan psihijatar na 250 pacijenata

Bonus video: