Sektor za zdravstvo URE: Reforma stomatološke zdravstvene zaštite dovela do potpunog degradiranja dječje stomatologije

,,Crna Gora u procesu pristupanja EU mora da radi na poboljšanju javnog zdravlja, kroz Poglavlje 28, čiji je neraskidiv dio stomatološka zdravstvena zaštita”

5852 pregleda 57 reakcija 5 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Reforma stomatološke zdravstvene zaštite koja je napravljena 2008. godine sa ciljem poboljšanja iste dovela je, prema riječima dr spec. preventivne i dječje stomatologije Danijele Subotić, članice tima Sektora za zdravstvo Građanskog pokreta URA, do potpunog degradiranja dječje stomatologije, a preventivna stomatologija je uništena. ,,Već 12 godina se ne rade sistematski stomatološki pregledi, tako da mi danas nemamo nikakve podatke o karijes incidenci kod djece u Crnoj Gori”.

Zbog toga je, kako je objasnila, nemoguće raditi na poboljšanju stomatološke zdravstvene zaštite kao segmenta javnog zdravlja, jer se nijedan preventivni program ne može raditi bez tih podataka.

,,Crna Gora u procesu pristupanja EU mora da radi na poboljšanju javnog zdravlja, kroz Poglavlje 28, čiji je neraskidiv dio stomatološka zdravstvena zaštita”.

Sektor za zdravstvo URE je, prema riječima koordinatora tog sektora Igora Ljutice, već krenuo je u realizaciju dogovorenog plana i programa i promocije zdravlja. ,,Cilj su nam pomoć i podrška novoizabranom Ministarstvu zdravlja, kompletnom zdravstvenom sistemu, kao i svim građanima Crne Gore, što savjetima, što volonterskim radom. Za početak, izdvojićemo predloge i savjete kolega stomatologa našeg sektora” kazao je Ljutica.

Danijela Subotić napominje da iz Sektora za zdravstvo URE imaju više ciljeva u cilju unaprijeđenja oblasti javnog zdravlja. ,,Jedan od njih su izrada i implementacija nacionalnog programa za prevenciju i očuvanje oralnog zdravlja djece. Reforma stomatološke zdravstvene zaštite mora se zasnivati na promociji oralnog zdravlja i preventivi kao najekonomičnijem, a najvažnijem faktoru stomatološke zdravstvene zaštite. U dugoročnim planovima, u sklopu projekta prevencije i očuvanja oralnog zdravlja djece treba stvoriti uslove za povratak školskih stomatologa. Školska stomatološka njega se pokazala kao najbolji vid očuvanja oralnog zdravlja djece”.

To bi, kako objašnjava, stvorilo uslove za zapošljavanje mladog kadra i edukaciju kroz specijalizacije iz dječje i preventivne stomatologije. ,,Sa djecom treba da rade isključivo dječji specijalisti”.

Doktori stomatologije iz Sektora za zdravstvo URE apelovali su na građane da se pridržavaju svih preventivnih mjera za očuvanje zdravlja. ,,Posebnu pažnju treba posvetiti oralnom zdravlju, kao dijelu opšteg zdravlja.To podrazumjeva pravilnu i zdravu ishranu, uz konzumiranje dosta voća i povrća. Vitamin C je veoma važan za očuvanje zdravlja desni, a prilikom pada imuniteta prvi simptom je upala desni, kao i čitave usne duplje uz pojavu afti ili herpesa. O zdravlju zuba se posebno mora voditi računa, jer pad imuniteta može dovesti do akutnog aktiviranja svih hroničnih procesa ako postoje na zubima”, zaključuju iz Sektora za zdravstvo URE.

Bonus video: