Veliko nevrijeme u Boki: Uništena obalna infrastruktura, ponte i čuvena jedrilica "Kli kli"

More je potkopalo i temelj jednog velikog reklamnog bilborda na Opatovu kojeg će takođe biti potrebno ukloniti da ne bi pao na kolovoz Jadranske magistrale

32612 pregleda 68 reakcija 7 komentar(a)
Detalj iz Boke, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Boke, Foto: Siniša Luković

Veliko nevrijeme sinoć u Boki pričinilo dosta štete na obalnom podruju.

Veliki talas visine i preko dva metra, nošeni snažnim južnim vjetrom na više mjesta su oštetili obalnu infrastrukturu.

Pojedine stare kamene ponte poput jedne u Lepetanima, bukvalno su uništene, a građani apeluju na Morsko dobro da pod hitno pristupi njihovoj sanaciji.

More je potkopalo i temelj jednog velikog reklamnog bilborda na Opatovu kojeg će takođe biti potrebno ukloniti da ne bi pao na kolovoz Jadranske magistrale.

Nevrijeme je veliku štetu nanijelo i čuvenoj jedrilici "Kli-Kli" -jednom od najpoznatijih brodova eks-jugoslovenske rekreativne nautike.

Jedrilica kojom je beogradska porodica Kojadinović sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka bukvalno oplovila cijeli svijet, zadobila je ozbiljna oštećenja svog čeličnog trupa jer su je olujno more i vjetar bacali na obalu u Baošićima.

Više kvadratnih metra površine čeličnog trupa "Kli-Klija" na njegovom lijevom boku je oštećeno u udarcima broda u obalu, koje nisu mogli spriječiti ni brojni bokobrani i svi napori posade i vlasnika broda Isidora Stankova i Milanke Štibohar da spasu čuvenu jedrilicu.

Izudarani "Kli-Kli" ipak nije potonuo, i uskoro će biti otegljen na popravak u brodogradilište Navar u Tivtu.

Imajući u vidu istorijski značaj "Kli -Klija" za noviju istoriju našeg pomorstva,njegovi vlasnici apeluju na društveno odgovorne kompanije da pomognu predstojeću obnovu čuvene jedrilice-svjetskog putnika.

Bonus video: